Агората на Филипопол – сърцето на днешен Пловдив

Пловдив е един от най-красивите градове в България, той е и сред най-предпочитаните градове за живеене в страната. Историята му започва още от античността, като и днес можем да се докоснем до вълнуващи забележителности, каквито са Форумът (Агората) на Филипопол, римският стадион, античният театър и още много, предаде репортер на БГНЕС.

Почти 2-километровата „Главна” е една от най-големите пешеходни зони не само в България, но и в Европа.

На нея са се настанили търговците, барчетата и заведенията, има галерии и театър, а къщите с уникалната си архитектура са предимно паметници на културата, построени в началото на ХХ век. Тази забележителна улица, сдобила се още в далечното минало с европейски облик, лежи върху пистата на Античния римски стадион.

Античният стадион на Филипопол е изграден по времето на римския император Адриан в началото на II век и е едно от най-интересните съоръжения, които посетителите могат да видят в днешен Пловдив. Обявен е за национална културна ценност през 1995 г.. Входът е откъм „Каменица“, а от другата страна – „Джумаята“, дължината му е 240 метра и е с широчина 50 метра.

Построен по модел на Делфийския стадион, в миналото е побирал 30 000 зрители, като местата са разположени на 14 реда. Седалките са изработени от монолитни мраморни блокове, които са украсени със стилизирана лъвска лапа. Лицето на първия ред е облицовано с мраморни плочи (ортостати), чиято височина е 1,80 метра, издигнати върху базисен ред от профилирани мраморни блокове. Само седалките на последния ред имат облегалки. Както в повечето места за зрелища в Римската империя и почетните места на филипополския стадион са надписани.

Другата изключителна забележителност е Форумът (Агората) на Филипопол, който в миналото играе ролята на търговски, административен и религиозен център.

Изграждането му започва през I век, по времето на император Веспасиан, и е завършен през II век, като Форумът на Филипопол е най-големият форумен комплекс в България. Проучванията за Форума на Филипопол започват през 1971 г., като разкрити и проучени са северната и южната му част.

Разграничават се четири основни строителни фази, които се различават по нива, архитектурно оформление и употреба на строителни материали. В северната страна на комплекса са разположени обществените сгради за нуждите на градското управление и други прояви на градския живот. Епиграфски е документирана Сградата на съкровищата. В североизточният ъгъл е разкрит Одеонът (Булевтерион), открит през 1988 г. от група археолози, който днес се използва за различни културни събития, а западно от него – градската Библиотека, която по онова време служи не само за съхранение на ръкописи и свитъци, но също така е била място и за образование, литературни четения, публични дискусии и речи. Това е и единствената Библиотека от преди 20 века, открита и реставрирана за туристически посещения.

В северната страна на комплекса са открити и надписи, свързани с религиозния и административен живот на града, а също и част от афиш за провеждането на гладиаторски борби. В ареата са открити постаменти за статуи и екседра – трибуна за речи.

Богатата архитектура и културна история на Пловдив го правят предпочитана туристическа дестинация, която всеки любител на античността трябва да посети. /БГНЕС