Агентът на КГБ и комикът: Путин и Зеленски в битката за Украйна

Единият е бивш комичен актьор, който стана президент през 2019 г. като политически новак. Другият е някогашен агент на КГБ, който е на власт вече повече от две десетилетия.

Украинският президент Володимир Зеленски и руският президент Владимир Путин са родени в бившия Съветски съюз и имат едни и същи малки имена. Но приликите свършват дотук.

Горчивата лична конфронтация между двамата мъже безспорно също играе роля за руското нахлуване в Украйна, като тяхното лично и политическо бъдеще е заложено на карта заедно със съдбата на страната.

44-годишният Зеленски се укрива в центъра на Киев по време на руските бомбардировки в бункери заедно с охранителния си отряд и най-близките си помощници.

Междувременно 69-годишният Путин седи в Кремъл и приема посетители според най-строгите протоколи, като разстоянието, на което се намира дори с близките си министри край гигантски маси, е осмивано в социалните медии.

Двамата мъже са се срещали лице в лице само веднъж - когато през декември 2019 г. френският президент Еманюел Макрон ги прие заедно с тогавашния германски канцлер Ангела Меркел за разговори в Париж относно Украйна.

Оттогава Зеленски се е превърнал в толкова непримирим враг на Путин, че руският президент никога не го споменава по име, също като основния си вътрешен опонент Алексей Навални.

Вместо това Путин нарича украинският президент с еврейски произход, който се радва на всеобщо възхищение сред международната общност и беше избран демократично през 2019 г., ръководител на "киевския режим" или „лидер на банда наркомани и неонацисти".

В обръщението си към нацията късно в сряда Макрон подчерта контрастът между двамата, като заяви, че Путин "е избрал войната", докато Зеленски е "лице на честта, свободата и смелостта".

Докато през първите години на новото хилядолетие Путин укрепва контрола си над Русия, Зеленски създава продуцентската си компания "Квартал 95" и има репутацията на една от най-изявените личности в украинския шоубизнес.

Малко повече от година след като Путин анексира украинския полуостров Крим и подкрепи сепаратистите в източната част на страната, през 2015 г. Зеленски започва да се снима в шоуто, което го изстрелва към звездната слава.

Комедийната драма, в която Зеленски играе главната роля се нарича "Слуга на народа" и разказва историята на Василий Холобородко - учител по история, който става президент, след като негова тирада за корупцията става популярна.

В един от епизодите Холобородко /Зеленски/, получава обаждане от германския канцлер Ангела Меркел, която поздравява Украйна за присъединяването ѝ към Европейския съюз, и започва да подскача от радост - само за да разбере, че Меркел е сбъркала номера и е искала да се обади в Черна гора.

Тази седмица Зеленски - вече бидейки истински президент - подписа заявлението за присъединяване на Украйна към ЕС.

През 2019 г., когато политиката на страната е в хаос, Зеленски влиза в битката и печели президентските избори с гръм и трясък, като нарича партията си "Слуга на народа".

Изборът му беше посрещнат хладно от Кремъл и Путин, който така и не прояви голям интерес да контактува със Зеленски, дори след срещата на върха в Париж през 2019 г.

В обръщение към нацията часове преди руската инвазия Зеленски заяви, че Кремъл не е отговорил на молбата му за телефонни разговори, което е бил мрачен знак, че войната е близо.

Годините на Зеленски във властта дори преди войната никак не бяха безпроблемни, с обвинения от критиците у дома, че му липсва всякакъв политически опит, че наема бившите си бизнес партньори като висши държавни чиновници и че е натрупал богатство в офшорни зони.

Но като военен лидер той се справя отлично, като почти всеки ден прави видеообръщения, за да покаже, че е останал в Киев въпреки бомбардировките.

Докато Зеленски си прави селфита с жизнерадостния си министър на отбраната, Путин е все по-изолиран и дори министърът на отбраната на Русия -Сергей Шойгу - негов близък приятел и спътник, е държан на разстояние на другия край на прословутата дълга маса в Кремъл.

Стюарт Патрик, старши научен сътрудник по въпросите на глобалното управление в базирания във Вашингтон Съвет за международни отношения, заяви, че Путин е успял да превърне Зеленски в "международен герой".

"Изглежда, че няма нищо по-застрашително за един деспот от функционираща (макар и несъвършена) демокрация в съседство", заяви той.

Списание "Тайм" постави коментар на Зеленски от обръщението му на украински език пред парламента на ЕС тази седмица на корицата си - "Zhittya permozhe smert - a svit temryavu" (Животът ще победи смъртта - светлината ще победи мрака).

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви в четвъртък, че Путин желае "смазването на Украйна", за да избегне наличието на "демократични модели на прага си".

Зеленски заяви, че се опасява, че е цел номер едно на руската инвазия, но отново призова за преговори с Путин като единствен начин за прекратяване на конфликта.

"Ако някой си мисли, че... Украйна ще се предаде, той не знае нищо за Украйна и няма какво да прави в Украйна", заяви Зеленски в последното си видеообръщение - явно лично послание към Путин.

"Вървете си у дома. В своя дом", каза той. /БГНЕС

------------------------------------------------------------

Стюарт Уилиамс, АФП