АФП: Високи залози във виртуалната среща Путин-Байдън

Джо Байдън и Владимир Путин се изправят днес пред видеоразговор с високи залози, в който американският президент ще се стреми да убеди руския си колега да се въздържа от нападение срещу Украйна.

Вашингтон и европейските му съюзници продължават да не са сигурни дали десетките хиляди военни, които Москва придвижи към границите на Украйна, са истинска заплаха за инвазия или блъф от страна на руския лидер.

В това време Путин заявява, че иска гаранции, че Украйна няма да стане член на НАТО.

Ако реши, че една атака срещу Украйна е оправдана, руският президент рискува да получи координиран отговор от Запада, който може да има за цел да осакати икономиката на страната му.

Съединените щати и европейските съюзници са готови да предприемат "съществени икономически контрамерки, които ще нанесат значителни и тежки икономически щети на руската икономика", ако Русия атакува, заяви пред репортери в понеделник високопоставен служител от администрацията на Байдън.

В навечерието на виртуалната си среща Байдън разговаря с лидерите на Франция, Германия, Италия и Великобритания, като западните сили изразиха "решимостта" си суверенитетът на Украйна да бъде зачитан.

Взаимни подозрения

В първия си директен разговор от юли насам двамата президенти ще трябва да обсъдят историята на взаимните подозрения. И двамата възнамеряват да демонстрират сила, което може да остави малко място за компромис по време на разговора, който започва в 10:00 ч. вашингтонско време (15:00 централно гринуичко).

Байдън заяви в петък, че ще направи така, че на Русия да ѝ бъде "много, много трудно" да започне инвазия в Украйна.

Високопоставен американски служител заяви, че всяко руско военно действие срещу Украйна ще бъде посрещнато не само със строги икономически санкции, но и с увеличаване на американските сили в Източна Европа. Официалният представител обаче се въздържа да заплаши с пряка намеса на американски военни сили.

„Байдън ще даде ясно да се разбере, че ще има реални, значими и трайни последици от избора да се продължи напред, ако (Русия) реши да продължи с военна ескалация", каза служителят.

По-рано в понеделник Москва разби всякакви очаквания.

"Трудно е да се очакват пробиви в разговорите", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Така че нека поне се надяваме, че лидерите ще успеят да предадат опасенията си един на друг", каза той. "Въпреки че двустранните ни отношения все още са в много печално състояние, все пак има съживяване, диалогът започва в някои области."

Червени линии

Байдън и Путин имат пълен списък от теми за обсъждане - от разговори за намаляване на стратегическите и ядрените заплахи, през нарастването на кибератаките, които според Вашингтон Москва насърчава, до убеждаването на Иран да спре ядрената си програма.

Но струпването на руски войски в граничния регион на Украйна - по оценки на Киев те са 100 000 – ще принуди виртуалната среща на върха да се съсредоточи върху този единствен въпрос.

Москва отрича да има войнствени намерения и обвинява Запада в провокации, особено с военните учения в Черно море, което тя смята за част от своята сфера на влияние. Путин иска обещание от Запада, че Украйна няма да стане част от НАТО - трансатлантическия съюз, създаден, за да се противопостави на бившия Съветски съюз.

Междувременно той предупреди Запада и Киев да не пресичат "червените линии" на Кремъл, между които изграждането на въоръжение в Украйна.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс посочи, че Вашингтон иска Русия да отстъпи и да се върне към споразумението от Минск от 2015 г., целящо спиране на сраженията на територията на Украйна.

"Смятаме, че пред нас има възможност, прозорец за решаване на проблема по дипломатически път", каза Прайс.

Зеленски на фронта

Лидерът на страната, която е в центъра на всичко това, президентът на Украйна Владимир Зеленски, нахлузи военна каска и бронежилетка в понеделник, за да посети войските на източната фронтова линия, които се сражават с промосковските сепаратисти от 2014 г. насам в конфликт, отнел живота на над 13 000 души.

"Благодаря ви, че защитавате суверенитета и териториалната цялост на Украйна", каза той, според изявление, разпространено от неговата канцелария.

В понеделник той разговаря с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

"Благодарност към САЩ, стратегическите партньори и съюзниците за продължаващата подкрепа на нашия суверенитет и териториална цялост", написа той след срещата в Twitter. /БГНЕС

----------------

Пол Хандли , „Франс прес“