АФП: Турция не е ратифицирала Споразумението за разминиране на Черно море

Тристранното споразумение за обезвреждане на мини в Черно море, подписано през януари от България, Румъния и Турция, все още не е влязло в сила, тъй като не е ратифицирано от Анкара, предаде АФП.


Забавянето е свързано с парламентарната ваканция, която беше обявена заради общинските избори на 31 март, съобщи за АФП източник от турското министерство на отбраната. Парламентарен източник потвърди информацията.

За да влязат в сила, международните споразумения подлежат на гласуване от турския парламент, с изключение на някои категории технически или икономически споразумения, които могат да бъдат одобрени директно от държавния глава.

Споразумението за Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea), подписано на 11 януари в Истанбул, досега не е било нито пряко одобрено от президента Реджеп Тайип Ердоган, нито внесено в парламента за ратификация.

Турските официални лица все още не са дали прогноза за конкретна дата.

Инициативата, в която основна роля имат турските военноморски сили, трябва да подсигури украинския износ на зърно по румънското и българското крайбрежие - алтернативен маршрут за корабоплаване, създаден след края на денонсирания от Русия зърнен коридор през лятото на 2023 г., както и да гарантира безопасността в морските зони на трите държави.

БГНЕС припомня, че на 15 април българският служебен министър на отбраната Атанас Запрянов заяви, че турският парламент е ратифицирал тристранното споразумение, за което е получил уверение от посланика на Турция у нас.

„Имаме зелена светлина да осъществим на практика изпълнението на споразумението. Досега извършвахме предварителна координация. Вече започва военното планиране“, каза тогава Запрянов. /БГНЕС