АФП: Търпението на българите пресъхва покрай водната криза

Принудена да "живее без вода, през 21 век, в държава от Европейския съюз": Българката Яна Стоянова не се възмущава от изменението на климата, а от некомпетентността на властите, която остави около 100 000 души в остър недостиг на вода.

Счетоводителката Стоянова не живее в изолирано затънтено място, а на около 30 километра от столицата София.

Тя е в епицентъра на криза, която доведе до това, че министърът на околната среда беше обвинен в лошо управление и принуден да подаде оставка.

Това също така предизвика днес парламентарен вот на недоверие на правителството - което оцеля.

Скандалът обаче подхрани гнева на обществото заради неуспехите на онези, които управляват най-бедната държава от ЕС.

Българският град Перник трябва да има изобилие от вода от близкия язовир „Студена“.

Водоизточникът обаче е практически празен.

Междувременно жителите на Перник получават мътна, неподходяща за пиене вода – макар и идваща само между 16:00 и 22:00 часа.

Вече три месеца ежедневието за 36-годишната Стоянова и нейния съпруг електротехник се върти около недостига.

"Когато се върнем от работа в 19:00, тичаме да вземем душ и се опитаме да измием всичко преди 22:00", обяснява тя, като кофите и контейнерите се пълнят, преди крановете да пресъхнат.

„Опитвам се да готвя с минерална вода, мия чинии с нея и, разбира се, пия само минерална вода“, казва 56-годишната Аделина Иванова, която трябва да качва бутилките до седмия етаж по стълбите.

„Смисълът на живота ви всеки ден е: „Ще успея ли да си взема душ? И да сте много щастлив, когато го направите“, казва Иванова.

"Абсурдно е цивилизованият човек да се свежда до това."

Корупция, а не климат

България е имала по-суха зима от нормалната и през 2019 г. е получила 25 процента по-малко валежи от средното, през годината, която беше втора по горещина досега.

Жителите обаче са наясно къде да търсят вината за кризата.

„Ние сме жертва на небрежност и корупция, а не на климата“, въздиша 67-годишният Иван Драгов, който преди е работел във водоразпределителната мрежа на района.

Прокуратурата обвинява бившия министър на околната среда и водите Нено Димов, че пренебрегвал предупрежденията за падащите нива на водата в язовира, като и продължавал да позволява на местните стоманодобивни предприятия да черпят вода от него.

"Преди тридесет години в района функционираха около дузина предприятия, а нивото на водата се следеше ежедневно", казва Драгов и добавя, че тогава не е имало недостиг за жителите.

Бившият кмет на Перник също е обвинен в злоупотреба с власт заради отказа си да наложи норми по време на кампанията си за преизбиране миналата есен - която тя така или иначе загуби.

В събота стотици жители изразиха гнева си пред седалището на правителството в София, викайки "Оставка!", "Убийци!" и "Мафия!"

Бездънен варел

Кризата в Перник също хвърли светлина върху разрушената водна инфраструктура на България, в резултат на което около 60 процента от водата се губи поради течове.

В Перник тръбите датират от 60-те и 70-те години, а загубите могат да достигнат до 75 процента.

Новият министър на околната среда Емил Димитров сравни мрежата с "варел без дъно".

Течовете оставят до 315 000 души - в държава с население седем милиона - изправени пред редовен недостиг на вода, особено през лятото.

Правителството заяви, че намаляването на тези загуби е приоритет и обеща 900 милиона евро, за да поднови тази инфраструктура през следващите две години.

Въпреки това общите разходи се изчисляват на шест милиарда евро.

Ако ситуацията в Перник не се подобри, властите предупредиха, че водата може напълно да изчезне до април.

Дори за да поддържа сегашните шест часа ежедневно снабдяване, правителството трябва да отклонява вода от друг резервоар, като 13 километра тръби все още трябва да бъдат монтирани, за да бъде завършена връзката.

Що се отнася до Стоянова, кризата само потвърди мрачното й мнение за положението в страната.

Тя насърчава дъщерите си на 5 и 9 години да учат английски.

"Те нямат бъдеще тук. Ние ги подготвяме да напуснат България, веднага щом пораснат."/АФП