АФП: Сърбия неглижира преследването на военните престъпления

Точно преди 31 години въоръжени лица принуждават 20 цивилни да слязат от влак в босненското село Стрпци. Те са пребити, ограбени и по-късно убити.


Това е едно от неизброимите зверства по време на кървавите войни, които разпаднаха Югославия, а правосъдието в много от тези случаи е болезнено бавно.

В сръбската столица Белград все още тече процесът срещу обвинените в извършването на клането в Стрпци, като заподозрените са на свобода.

"Непростимо е, че 30 години след отвличането и убийството на 20 цивилни в Стрпци сръбските съдебни власти не са в състояние да проведат съдебните процеси по професионален начин и да произнесат присъда", заяви базираният на Балканите Център за хуманитарно право.

По приблизителни оценки 130 000 души са били убити във войните, които разкъсаха бивша Югославия през 90-те години на миналия век.

През изминалите десетилетия няколко водещи фигури от боевете - включително командирът на босненските сърби Ратко Младич - бяха подведени под отговорност от международния трибунал в Хага. Десетки други бяха съдени от местни съдилища на Балканите.

Но в Сърбия осъдените военнопрестъпници, освободени от затвора, бяха приветствани от висши държавни служители и приветствани от проправителствените медии.

Други възобновиха политическата си кариера или написаха ревизионистични исторически произведения, разпространявани от държавни издателства.

По делото Стрипци четирима бивши членове на Отмъстителите, паравоенна група, свързана с босненската сръбска армия, получиха присъди от пет до десет години затвор след първоначален процес, който приключи през февруари 2022 г.

Но само година по-късно присъдата е отменена. Нов съдебен процес започна през януари.

Характерът на процеса, който започва и спира, разгневи групите за защита на правата на човека, които настояват за справедливост в съдебните процеси за военни престъпления.

Според обвинителния акт през февруари 1993 г. във Вишеград, Босна, е сформирана специална въоръжена група, която има за задача да отвлича несръбски пътници от влака, свързващ Белград с Бар в Черна гора.

Четиримата обвиняеми по делото - Гойко Лукич, Душко Василиевич, Йован Липовац и Драгана Джекич - са заподозрени, че са отвлекли пътниците в Стрпци и са ги предали на убийците им.

Екзекуторите никога не са били идентифицирани и никога не е започвало разследване за това кой е организирал клането.

Само четири от телата на жертвите са открити на около 70 км от мястото на отвличането на брега на езерото Перучац.

Милан Лукич - виден сръбски военизиран командир, свързан с Отмъстителите - беше осъден на доживотен затвор от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия за престъпления срещу човечеството.

Той обаче така и не е осъден за участието си в убийствата в Стрпци.

Въпреки че Сърбия е обвинявана, че бави делата за военни престъпления, други държави в региона проявяват по-голяма инициатива при решаването на този въпрос, включително при съдебното преследване на членове на сръбски паравоенни формирования.

През 2004 г. съдът в Черна гора призна Небойша Ранисавлевич за виновен и го осъди на 15 години затвор за ролята му в отвличанията в Стрпци.

А в съседна Босна седем бивши членове на Отмъстителите са осъдени през август 2023 г. на по 13 години затвор за участието си в престъплението.

"Присъдите със сигурност трябваше да бъдат по-строги. Но те до известна степен показват готовността на обществото в Босна и Херцеговина да съди военнопрестъпници", казва Едвин Канка Кудич, специалист по военни престъпления в базираната в Босна Асоциация за социални изследвания и комуникации.

"За съжаление, същото не може да се каже за Сърбия, тъй като съдебните процеси, подобно на този срещу Стрпчи, също продължават дълго време." /БГНЕС

------------------------------------------------------

Уна Саблякович, АФП