АФП: Полицията арестува протестиращи в Китай

Стотици хора отново излязоха по улиците на големите китайски градове, за да протестират срещу политиката на "нулев ковид" в страната, което е рядко срещан израз на обществен гняв срещу държавата.

Твърдата антивирусна стратегия на Китай предизвиква недоволство сред обществеността, която е все по-уморена от внезапните забрани, продължителните карантини и кампаниите за масово тестване.

Смъртоносният пожар в четвъртък в Урумчи, столицата на северозападния китайски регион Синдзян, се превърна в нов катализатор на обществения гняв, като мнозина обвиняват затворените зони заради Covid-19 за забавянето на пожарникари и медици. Властите отричат тези твърдения.

Тази вечер най-малко 400 души се събраха на брега на река в столицата Пекин в продължение на няколко часа, като някои от тях крещяха: "Всички ние сме народа от Синдзян! Напред, китайци!"

Репортерите на АФП на мястото на събитието описаха тълпата, която пеела националния химн и слушала речи, докато от другата страна на брега на канала чакала опашка от полицейски коли.

Колите сигнализираха в знак на подкрепа, а хората останаха в района до ранните часове, скандирайки и размахвайки празни листове хартия, символизиращи цензурата.

Властите блокираха пътя, за да спрат преминаването на автомобили, а на мястото на събитието пристигнаха около 100 полицаи в цивилно облекло.

Около 2:00 ч. сутринта (18:00 ч. по Гринуич) към тях се присъединиха автобуси с паравоенна полиция.

В крайна сметка протестиращите се съгласиха да напуснат, след като полицаите обещаха, че исканията им са били чути.

В центъра на Шанхай - най-големия китайски мегаполис - АФП видя сблъсъци на полицията с групи протестиращи, които се опитваха да изтеглят хората от мястото на по-ранна демонстрация на улица "Вулумучи". Събралите се през нощта тълпи - някои от които скандираха "Си Цзинпин, оттегли се! ККП, оттегли се!" -- бяха разпръснати до неделя сутринта.

Следобед обаче стотици се събраха в същия район с празни листове хартия и цветя, за да проведат нещо, което изглеждаше като мълчалив протест, разказва очевидец пред АФП.

Видеоклипове в социалните мрежи от района, които изглежда са направени в късния следобед, показват как тълпата скандира антикомунистически лозунги. До вечерта десетки полицаи в жълти жилетки с висока видимост образуваха плътна линия, отцепвайки улиците, където се провеждаха протестите.

Кореспондент на АФП видя, че няколко души са били арестувани, докато полицаите се опитват да разпръснат протестиращите./БГНЕС

Пекин / Китай