АФП: Дуо от харвардски възпитаници се бори за властта в България

Непознати на обществеността допреди шест месеца, двама възпитаници на Харвард развиха профила си толкова бързо, че имат шанс да спечелят властта на изборите в България този уикенд. Това се казва в репортаж на Франс прес от София.

Целта на двамата е да заличат десетилетията на корупция, ако успеят да съставят коалиция след парламентарните избори, които са третите за тази година в 7-милионната балканска страна.

"Нулевата корупция е задължителна", заяви в интервю за АФП 41-годишният Кирил Петков, който според някои мнения прилича на холивудската звезда Джон Траволта.

Неговият колега, 44-годишният Асен Василев, твърди, че парите, които се губят поради корупция и лошо управление, трябва да бъдат пренасочени към инвестиции в здравеопазването и други социални услуги, тъй като най-бедната страна членка на ЕС е изправена пред катастрофалната четвърта вълна на коронавирусната пандемия.

От улицата до правителството

Петков и Василев, които се запознават по време на обучението за магистърска степен в Харвардския университет, са сред хилядите, които излязоха на улицата по време на летните протести миналата година. Масовите демонстранти срещу корупцията обвиниха консерватора Бойко Борисов в корупция по време на почти непрекъснатото му десетилетно управление, приключило през април, когато изборите върнаха фрагментиран парламент.

Тъй като нито една партия не успя да състави правителство, подкрепяният от социалистите президент Румен Радев възложи на служебен кабинет да управлява страната с Петков като министър на икономиката и Василев като министър на финансите. Двамата бързо се превърнаха в звездите на екипа, като получиха похвали за ефективното си управление и безкомпромисния си подход към корупцията. Окуражени от тази популярност, двамата мъже основаха през септември собствено движение "Продължаваме промяната", което привлича и други български възпитаници на реномирани международни университети.

"Тази кариера в политиката е нещо съвсем неочаквано за нас", казва Василев, който преди това е работил като консултант в САЩ.

И той, и Петков, който е израснал в Канада, се завръщат в България преди около петнадесет години, когато страната се присъединява към ЕС. Създавайки свои собствени компании, двамата мъже преподават и по програма, подкрепена от Харвард, в Софийския университет.

Въпреки елитното си образование и годините, прекарани в чужбина, те казват, че са "прагматици", които могат да представляват хората.

"Ролята на правителството е не да злоупотребява със средствата, а да ги инвестира ефективно, почти както би го направил един бизнес - искаш да имаш възвръщаемост на инвестицията на парите на данъкоплатците", каза Петков пред АФП по време на интервю в офиса на партията им в София.

В неделя те се надяват да съберат достатъчно гласове, за да убедят други партии, които са против Борисов, да се присъединят към тях, за да сменят главния прокурор - обвиняван в прикриване на корупция - и да създадат нова агенция за борба с подкупите.

"Знаем, че ще бъде трудно (да се състави правителство), но не мисля, че е невъзможно, стига да има ясни цели, а също и открита дискусия", каза Василев. "Единствената позиция, по която не желаем да се огънем, е прекратяването на корупцията. Всичко останало подлежи на договаряне."

Според последните социологически проучвания "Продължаваме промяната" може да заеме второ място с най-малко 13%, след ГЕРБ на Борисов, която се очаква да получи над 22%.

Най-новите "месии"

На среща със симпатизанти в западната част на страната във вторник десетки се тълпяха около Петков, за да му задават въпроси, да получат автограф и да се снимат с него.

"Той има визия, мозък и интелект", заяви пред АФП пенсионерка, която отказа да назове името си.

"Надявам се, че ще ни помогне да работим за една по-добра страна - страна, в която младите хора искат да останат", каза Яна Стоицева, 39-годишен инженер по горско стопанство.

Анализаторът на "Галъп интернешънъл" за Балканите Първан Симеонов заяви, че подобно на други преди тях, дуото от Харвард предизвиква един вид "магическа, ирационална любов" от страна на българите като най-новите "месии".

В социалната мрежа Фейсбук групите, подкрепящи двамата мъже, имат десетки хиляди последователи.

Българите обичат да се увличат по нови фигури, казва Симеонов, който сравнява сегашния ентусиазъм с този, който доведе бившия бодигард Борисов на власт. /БГНЕС