АФП: 3 г. след неуспешния опит за преврат гюленистите нямат бъдеще

До преди 3 години Елиф работи като учител в гимназия в Югоизточна Турция. Днес тя все още работи в училището, но й е позволено единствено да готви и чисти.

Елиф е само една от всички 33 000 учители в Турция, уволнени по подозрения за връзки с проповедника Фетхуллах Гюлен, обвинен в опит да свали правителството през юли 2016 г.

Елиф споделя, че на 37 години е принудена да започне живота си отначало.

Тя далече не е единствената. Бивш академик е принуден да работи като строител, бивш ръководител на неправителствена организация сега е управител на кафене или бивш съдия продава чай на бивш полицай, който в момента работи като уредник. Това е само малка част от хилядите примери в страната, при които 150 хиляди служители в обществения сектор са загубили работата си след опита за преврат през 2016 г.

Правителството в Турция смята, че е необходимо последователите на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен да се прочистят от високия ешелон на армията и на съдебната власт до редовите служители в държавната администрация.

Самият Гюлен, който живее в САЩ от 20 години и смятан преди време за близък до президента Реджеп Тайип Ердоган, отрича категорично твърдението, че стои зад организирането на опита за преврат през 2016 г.

Най-малкото съмнение за връзка с движението на Гюлен, обявен от правителството за терористична организация, може да унищожи живота на обикновените граждани.

Елиф описва себе си като „лява мюсюлманка“ и признава, че е „симпатизант“ на движението, но никога не е била активна част от него. Миналата година е оправдана от съда по обвинение за членство в организацията на Гюлен, но това се оказва недостатъчно, за да спаси тя кариерата си.

Много високообразовани турци – служители в публичния сектор, са заклеймени и професионалното им развитие е замразено само заради подозрение във връзка с гюленистите.

Ахмед е на 44 г., бивш академик, химик по образование. Кандидатствал е за 1200 работни места, бил е поканен само на 30 или 40 интервюта, от които нито едно не е било успешно.

Принуден е да отглежда плодове и зеленчуци и да ги продава на ъгъла на улицата, за да оцелее.

Ахмед и съпругата му са сред шестте хиляди академици, уволнени с указ по време на двегодишното извънредно положение, въведено след опита за преврат.

„Това беше шок“, споделя Ахмед и допълва, че след като обясни ситуацията на работодателите, те отказват да го наемат. В същото време не е съгласен да работи на черния пазар, защото смята, че няма какво да крие.

„Хората знаят, че не сме направили нищо лошо, но всички са изключително уплашени“, казва Елиф. Доказателство за това е дори молбата да не се пише истинското й име.

Съпругът на Елиф също е учител и също е уволнен. Бил е задържан в продължение на 8 месеца. Елиф получава 10 месеца условно по обвинение в принадлежност към движението на Гюлен.

След като е освободен, съпругът й е бил силно разтърсен, започнал да упражнява насилие над нея и не след дълго двамата се развеждат.

В момента Елиф е сама и трябва да се грижи за трите си деца със заплата от 1000 лири (175 долара) – значително по-малка сума от 4500-те лири, които е получавала като учител. Тази сума покрива единствено размера на наема за жилището й.

Голяма част от уволнените са силно зависими от финансовата подкрепа на близките си.

Родителите на Елиф са починали и тя се обръща за помощ към по-голямата си сестра и снаха си, както и към някои приятели. Получава често откази, включително от чичо си, който я моли да не го търси повече. Родителите на съпруга й – също държавни служители, отказват да помогнат, опасявайки се, че самите те биха могли да загубят работните си места.

Подобна съдба има и Ахмед. Близки и приятели блокират телефонния му номер и той не може вече да им се обажда. Дори съседите отвръщали поглед, когато минава покрай тях. В някакъв момент от чувство за безизходица прави опит за самоубийство.

Елиф очаква създадената от правителството комисия да й помогне да изчисти името си и да й бъде върнат конфискуваният паспорт.

Към днешна дата комисията е разгледала само 77 900 от общо 126 000 случая, като само 6 000 човека са били оневинени.

Ахмед има значително по-малки очаквания. Той се надява да бъде установено, че не е член на движението на Гюлен, за да може да си върне паспорта и да напусне Турция заедно със съпругата си и с двете си деца. /БГНЕС

----------

Анализ на Агенция Франс прес.