Афганистанец ръководил разбитата група за трафик на мигранти

Общо седем души за задържани след успешната акция по разбиване на организирана престъпна група, превеждала нелегални мигранти през страната, обявиха на брифинг в МВР, предаде репортер на БГНЕС.

На брифинга присъстваха Цветан Цветанов от ДАНС, Калин Стоянов от ГДБОП и Деян Моллов Гранична Полиция.

В акцията, проведена на 16 септември на територията на София, Русе и Хасково, са участвали „Гранична полиция“, ГДБОП и ДАНС. Групата е ръководена от афганистанец, с участието и на други чужди граждани, била е добре структурирана и с установена строга йерархия. Имала е и стотици помагачи, които са участвали в превоза и укриването на мигрантите.

Четирима от задържаните са в ареста за 72 часа, повдигнато им е обвинение и предстои да им бъде поискана постоянна мярка за неотклонение.

По данни на службите сумата, която мигрантите са заплащали, за да стигнат от Афганистан до Германия, например, е в порядъка между 8 и 10 хиляди евро. За провеждане от Турция до Сърбия тя е около 2,8 хиляди евро.

Акцията се е провеждала в рамките на година. Започнала е с информация, пристигнала в ДАНС, за група, която е превеждала лица през българо-турската граница. Основно превежданите лица са били афганистански граждани. /БГНЕС