Афганистан започва исторически преговори с талибаните

Правителството на Афганистан и представители на талибаните - ислямското фундаменталистко военно движение в Афганистан, се срещат днес в Доха в опит да сложат край на почти две десетилетия на война. Едва ли днес ще бъдат приети фундаментални решения от страните, отбелязва АФП.

Преговорите, подкрепяни от САЩ, закъсняха с близо шест месеца поради ожесточени разногласия относно спорна размяна на затворници, която беше договорена още през февруари.

Разговорите започват ден след 19-ата годишнина от атентатите от 11 септември, които бяха повод САЩ да нахлуе в Афганистан и да свали режима на талибаните начело с лидера на Ал-Кайда - Осама бин Ладен.

"Основна цел на разговорите ще бъде как двете страни да се споразумеят да вървят напред и да постигнат това, което афганистанският народ иска - мирен Афганистан с правителство, което управлява държава, която не е във война", каза по-рано американският държавен секретар Майк Помпео, който ще присъства на церемонията по откриването.

Срещата в Доха ще се състои в луксозен хотел при спазването на всички мерки за безопасност и социална дистанция, като столовете са разположени на метър и половина един от друг.

Още от сутринта делегатите започнаха да пристигат в хотела, в който беше подписано споразумението между САЩ и талибаните през февруари - то всъщност беше и фундамента на днешните преговори.

Талибаните, които отказаха да признаят правителството на президента Ашраф Гани, ще настояват за преструктуриране на Афганистан в ислямско "емирство".

Администрацията на Гани пък се зарече да поддържа запазеното от Запада статукво на конституционна република, която е извоювала множество права, включително и по-големи свободи за жените./БГНЕС