Афганистан срина рекордно рейтинга на Байдън

Рейтингът за одобрение на работата на американския президент Джо Байдън се срина до рекордно ниски нива от 46%, след като радикалните талибани превзеха Афганистан. Това сочи анкета на Ройтерс.

Това е най-ниската оценка за Байдън за периода на целия му досегашен мандат като държавен глава.

Само за една седмица рейтингът на подкрепата на президента е спаднала със 7%, което също е рекорден спад.

В анкетата на Ройтерс са участвали пълнолетни граждани. Броят на респондентите не е посочен. Информация за статистическата грешка също не се предоставя.

След изтеглянето на по-голямата част от западния военен контингент от Афганистан, талибаните започнаха мащабна операция за установяване на контрол над страната. Бойците от движението влязоха в Кабул на 15 август без бой и в рамките на няколко часа установиха пълен контрол над афганистанската столица. Афганистанският президент Ашраф Гани заяви, че подава оставка, за да предотврати кръвопролития, и напусна страната. Влиятелните местни политици Хамид Карзай, Абдула Абдула и Гюлбедин Хекматияр създадоха Координационен съвет за мирно прехвърляне на властта от предишното правителство към талибаните. Западните държави евакуират своите граждани и служители на посолството от страната. /БГНЕС