Аферата „Божков”

Българската прокуратура чака днес официално потвърждение за задържането на издирвания бизнесмен Васил Божков на територията на Обединени арабски емирства (ОАЕ), предаде репортер на БГНЕС.

Новината за задържането на издирвания от няколко дни бизнесмен съобщи на брифинг в петък вечер главният прокурор Иван Гешев, като уточни, че информацията не е потвърдена, но официалните документи за ареста се очакват днес.

„Информацията за момента е неофициална. Ако тя се потвърди в утрешния ден, а аз съм сигурен, че ще се потвърди... когато получим официален документ и информация от ОАЕ”, каза Гешев и добави: „След това ще направим всичко възможно да приберем поредния български олигарх в България”.

В събота сутрин новините, свързани с разследването на хазартната сага продължават.

На летището в австрийската столица Виена, само преди няколко часа, е задържан бизнесменът Борис Бекяров. Той беше обявен за издирване заедно с Божков.

В момента Бекяров се намира в поделение на австрийската полиция, като се очаква българските власти да направят необходимото той да бъде върнат в страната ни.

В същото време Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на бившия председател на Държавната комисия по хазарта Огнемир Митев.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че е задържан и настоящият шеф на Комисията по хазарта Александър Георгиев. Той направил самопризнания, че е покровителствал бизнеса на Васил Божков.

Според прокуратурата, организираната престъпна група, ръководена от Божков, е действала от 2014 година в цяла България и е създадена с користна цел – принуда, изнудване, длъжностни престъпления и пране на пари. Има данни, че ръководителят на групата е предлагал по 10 000 лв. на ден на служител от Комисията по хазарта, за да внесе предложения за отнемане на лицензи на конкуренти дружества.

От обитаваното от Божков жилище бяха иззети множество картини, а от казино, също негова собственост – голяма сума пари.

От Министерството на културата пък отговориха на реакциите, че разследващите са се опитали в чували и кашони да конфискуват колекцията на свързаната с Божков фондация „Тракия“, като заявиха, че се подхожда изключително отговорно.

От извършените проверки на АДФИ се установява, че е налице нарушение на закона и неупражняване на ефективен контрол от страна на Комисията по хазарта, в резултат на което в държавния бюджет не са постъпили повече от половин милиард лева.

Васил Божков е обвиняем по 7 обвинения – за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство и престъпление по служба. Той бе обявен за общодържавно издирване преди три дни. /БГНЕС