Администрацията на САЩ обсъжда фалита на Silicon Valley Bank

Президентът Джо Байдън обсъди по телефона с губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм как да се разреши ситуацията около банкрутиралата Silicon Valley Bank. Това съобщи Белия дом след преговорите. „Президентът и управителят обсъдиха ситуацията с банката в Силициевата долина и усилията за разрешаването й“, казва се в писменото становище на президентската институция.

В петък финансовото министерството на Калифорния обяви фалита на една от най-големите американски банки Silicon Valley Bank. Един от водещите кредитори на бизнеса в Силиконовата долина фалира за по-малко от два дни. Както отбелязва CNN, това е най-големият фалит на банка в САЩ след финансовата криза от 2008 г. Банката беше поставена под контрола на Федералната комисия за гарантиране на депозитите (FDIC). Останалата част от капитала ще се използва за компенсиране на вложителите и погасяване на задължения към кредитори.

Според информационния портал Axios фалитът на банката „има опустошително въздействие върху [американската] технологична индустрия, във връзка с което много стартап компании се опитват да минимизират последствията“ от случилото се. Банката не само приемаше пари от стартап фирми, но и предлагаше рискови и други заеми на стартиращи фирми и предоставяше банкови и кредитни услуги на фирми за рисков капитал. Според портала фалитът на банката е „объркал Силиконовата долина“.

Банката, например, държеше 26% (487 милиона долара) от всички средства на компанията Roku, която произвежда цифрови плейъри. Разработчикът на едноименната платформа за игри Roblox каза, че е запазил само 5% от всичките си средства в тази банка, които са били 3 млрд долара. Банката държеше и 7,9% или 38 милиона долара от всички средства на космическата компания Rocket Lab. Много компании бяха принудени да забавят заплати и плащания по договори с доставчици.

Междувременно милиардерът Илон Мъск допусна възможността да придобие фалиралата банка Silicon Valley. /БГНЕС

Тагове: