Адам Ричи: С изказванията си Макрон даде крила на антиваксърите

На големи протести във Франция противниците на ваксините издигаха плакати с надписи "Свобода!" и "Без здравни паспорти!".

Ваксината на „AstraZeneca“ трябваше да бъде идеалното оръжие за борба с COVID-19. Тя е по -евтина от останалите и е лесна за транспортиране и съхранение. Но ефекта й беше помрачен от риска от изключително редки кръвни съсиреци и от противоречивия договор с ЕС, който завърши в съда, съобщава „Евронюз“.

Адам Ричи, ръководител на проекта в Оксфорд / AstraZeneca, казва, че коментарите на френския президент Еманюел Макрон относно безопасността на „AstraZeneca“ са дали крила на антиваксърите. „Макрон направи подобни коментари и с нивото си на влияние коментарите оказват въздействие, независимо дали са верни или не, както в собствената му държава, така и в чужбина. Притеснявам се, че увеличават скептицизма относно ваксините. И това важи за всички области. Както и коментирането на неефективността на ваксината въз основа на невярна информация, въпреки че ваксината е одобрена. Това не само вреди на една ваксина, но потенциално вреди на всички и това не е добре при пандемия ", критикува Ричи.

Въпреки това, Франция продължи да използва ваксините „AstraZeneca“ за ваксиниране на лица над 55 -годишна възраст.

Но все още има милиони хора по света, които се съмняват във ваксините или вярват в конспиративни теории относно възможните им опасности ._ „Всяка идея, че има конспирация или че ваксините не са безопасни, но ние все още ги разпространяваме, е измислена. Особено за онези от нас, които работят в академичната среда, където сме избрали да се откажем от по -добра заплата срещу възможността да имаме академична интелектуална свобода да се опитваме да правим всеобщо благо. Работим непрекъснато върху ваксините с една цел: да подобрим здравето ", обяснява Ричи.

В момента в ЕС 57% от населението е с пълна схема и 70% са ваксинирани с една доза./ БГНЕС