Абрамович осъди журналистка за клевета, че е купил Челси по нареждане на Путин

Лондонският Висш съд определи като клевета твърденията в книга, че собственикът на Челси Роман Абрамович е купил клуба по нареждане на президента на Русия Владимир Путин. В книгата, озаглавена "Светът на Путин: Как КГБ превзе отново Русия, а след това се насочи към Запада", се твърди, че Путин е използвал огромни количества незаконно придобити средства, за да разшири влиянието си в чужбина, включително и чрез покупката на Челси от страна на Абрамович през 2003 година.

Роман Абрамович е собственик на Челси вече близо 20 години

Абрамович заведе дело за клевета срещу авторката Катрин Белтън и издателството ХарпърКолинс, а съдия Аманда Типълс отсъди в полза на руския магнат. Типълс заяви, че е съгласна с твърдението на Абрамович, че няколко твърдения в книгата са "клеветнически спрямо ищеца" и са представени като факти, а не като мнения. В книгата си Белтън, която е бивша кореспондентка на Файненшъл Таймс в Москва, твърди, че "Абрамович е купил Челси през 2003 под наставленията на Путин, за да може Русия да добие влияние във Великобритания". Книгата цитира източници като руския милиардер в изгнание Сергей Пугачов. В друг пасаж от произведението се казва, че Абрамович е бил "касиер" на бившия президент на Русия Борис Елцин.

Говорителката на Абрамович приветства решението на съда, а от ХарпърКолинс заявиха, че "внимателно обмислят съдебното решение". /БГНЕС