А. Ковачев: Скопие от 2017 г. НИЩО не направи, поведението на Заев е нагло!

Отново с голямо разчарование видях изказването на премиера Зоран Заев по отношение на България. Отново се опитва да налага тезата, че не Скопие, ами България нещо трябвало да направи, и се чакало редовно правителство в София. Истината е, че Скопие от 2017 година НИЩО не направи! Ключът към започването на преговорите е в Скопие, не в София.

Това каза пред Агенция БГНЕС евродепутатът и заместник-председател на Европейската народна партия Андрей Ковачев по повод вчерашното изявление на македонския премиер, че страната му чакала провеждането на изборите у нас, за да се стигне до преговори.

"Темата с двете ноти, които Заев предлага като някаква панацея, е обида и унижение. Скопие ще благоволи след толкова години да потвърди нещо толкова логично, че изразът Северна Македония се отнася само до държавата с име РСМ и не представлява териториална претенция към България! А защо от 2017-ма година та до сега не го направиха и оставиха впечатлението, че това трябва да е някаква разменна монета? Защо чак сега? А за другото, че Страсбург да решавал за "малцинства", е повече от нагло. Нямало да се намесват в нашите работи, защото Страсбург щял да им ги реши. Те плащат и лобират от десетилетия в полза на тези, които съдят България в Страсбург. Работят срещу нас на всички нива, сега лицемерно щели да кажат, че нямало да се намесват във вътрешните ни работи. Последното е повече от проблематично, да принизява наследниците на македонските българи, които винаги са били мнозинството в региона на Вардарска Македония, подарен на Кралство Югославия след Букурещкия несправедлив договор като някакво незначително "малцинство", не може да бъде прието по никакъв начин! Наглост е и постоянното приканване към ЕС и САЩ да притискат България", каза Ковачев и подчерта: Целенасочената дипломатическата кампания срещу България издава, че истинското отношение спрямо нас не е по-различно от това, което фигурира все още в техните учебници по история. Омразата към България, към българите в миналото и към днешните българи е, за съжаление, дълбоко вкоренена в главите на управляващият елит. /БГНЕС