9 септември скара депутатите и отново показа колко сме разделени

Навръх процедурата по приемане на бюджета на Държавното обществено осигуряване и окончателното разрешаването на въпроса за увеличението на пенсиите, депутатите в парламента намериха нова причина да се скарат, загърбвайки важните за обществото въпроси и отново показвайки колко сме разделени. В повод за противопоставяне от парламентарната трибуна този път се превърната днешната дата 9 септември, на която през 1944 г. в България се извършва Деветосептемврийският преврат, положил началото на 45-годишния комунистически режим в България, предаде репортер на БГНЕС.

Всичко започна с декларация от името на парламентарната група на „Демократична България“, в която Атанас Атанасов припомни, че през 2000 г. 38 Народното събрание прие закон, който обявява комунистическия режим за престъпен. „Макар и този закон да е декларативен, в него са изредени редица престъпления, извършени по отношение на цели групи от българското население. Хора, преследвани заради своите убеждения и произход“, каза Атанасов, припомняйки още събитията около организирания след това Народен съд и арестуваните тогава над 20 хил. души от българския политически, стопански и културен елит.

„Разстреляни са хора, които са се борили за българската национална идентичност“, продължи Атанас Атанасов.

Александър Симов: Половината от ДБ са деца на номенклатурата

Декларацията на ДБ не се хареса на депутатите от лявата част на пленарната зала.

„От всеки друг съм очаквал декларация за 9 септември, но не и от ДБ, половината тук са деца на старата номенклатура. Част от вашите родители тази вечер ще празнуват. От тук нататък всяко изречение от ДБ трябва да го възприемаме като карикатура“, реагира остро Александър Симов от БСП.

Според него историческата дата постоянно се използва като „политическа дъвка“ от някои партии, които „бъркат в историята с мръсните си пръсти“, тъй като не могат да предложат план за бъдещето.

Думите на Симов бяха приети бурно в редиците на ДБ, чиито депутати напуснаха пленарната зала.

Тошко Йорданов: 9 септември е черна дата в българската история

Позиция заеха и от парламентарната група на „Има такъв народ“. „В нашата парламентарна група няма деца на партийни величия“, каза от трибуната Тошко Йорданов и допълни: „9 септември е черна дата в българската история, каквото и да разправят бившите комунисти“.

Арман Бабикян: Да преглътнем историята или тя ще ни погълне

„Днешният ден продължава да разделя България, изглежда за 30 години не сме успели да си простим един на друг. Всички се опитват да натъкмят историята по собствените си желания. Нека върнем човешкия си образ, да успеем да преглътнем историята или ще бъдем погълнати от нея“, изрази позицията на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Арман Бабикян.

„Не милвайте паметника на Тодор Живков в Правец, не му разтривайте ушите“, обърна се той шеговито към колегите си от левицата и призова: „Да си простим и да вървим напред, иначе продължаваме да живеем в миналото, ако искате да живеете там – прав ви път“.

Петър Николов: Смирение в името на България

„Смирете се пред жертвите, предците ни, в името на България“, призоваха и от ГЕРБ в позиция, изразена от трибуната от депутата Петър Николов. /БГНЕС