7 октомври за Израел е като 9/11 за САЩ

Тъй като войната в Ивицата Газа навлезе в 60-ия си ден, това се превръща в най-дългата война, в която Израел е водил в историята си. От основаването си през 1948 г. Израел е водил редица войни и потушаване на въстания, най-вече: войната от 1948 г., тристранната агресия през 1956 г., неуспехът, юнската война или Шестдневната война през 1967 г., войната за изтощение през 1967 г., Октомврийската война през 1973 г., войната в южен Ливан през 1978 г., инвазията Ливан през 1982 г., Първата палестинска интифада или Каменната интифада през 1987 г. Ливан през 2006 г.


Израел започна 3 войни в Ивицата Газа, първата от които започна през декември 2008 г. и продължи до 18 януари 2009 г. Втората война срещу Газа беше през 2014 г. и продължи приблизително 50 дни, докато 2021 г. стана свидетел на третата война, която продължи 11 дни. На 7 октомври 2023 г. "Хамас" изненада Израел с операция "Ал-Акса потоп", където нейни бойци атакуваха израелските селища, съседни на Ивицата Газа, убивайки и пленявайки стотици. От друга страна, израелските сили започнаха операция "Железни мечета" преди 59 дни, по време на която примирие продължи 7 дни, през които стрелбата спря и се състоя размяна на затворници, между палестинското движение и Тел Авив.

Израел е широко подозиран, че има значителни ядрени способности, но от десетилетия поддържа политика на преднамерена неяснота, нито потвърждава, нито отрича, че притежава такова въоръжение. Според Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI) Израел се очаква да има 80 ядрени бойни глави, 50 от които са способни да бъдат изстреляни от балистични ракети със среден обсег "Джерихо II".

От началото на възобновяването на боевете в Газа, самолетите на ВВС излязоха в два мощни въздушни удара, в които участваха десетки самолети от всички изтребителни ескадрили на ВВС. Самолетите атакуваха много терористични цели, включително оперативна инфраструктура и противотанкови позиции с цел подпомагане и подготовка на терена за маневриране на силите в областта. През последните няколко дни бойци на IDF действат в сърцето на крепостите на терора на терористичната организация "Хамас" в Джабалия и Шаая и водят интензивни битки с нейните бойци. В тези райони действат двете механизирани дивизии на южното командване, Дивизия 162 и Дивизия 36, които водят боевете в Ивицата Газа.

Изтребители на ВВС атакуваха серия от цели на терористичната организация "Хизбула" на ливанска територия. Сред атакуваните цели, терористични инфраструктури, позиции и военни обекти, където се съхраняват оръжия и от които са действали терористите от терористичната организация. Освен това бяха идентифицирани редица изстрелвания, които преминаха територията на Ливан към различни райони в северната част на страната и паднаха на открити площи.

"Уолстрийт джърнъл" съобщи, че израелската армия обмисля идеята за наводняване на тунелите "Хамас" в Ивицата Газа с морска вода. Вестникът посочва, позовавайки се на свои източници, че израелската армия е инсталирала 5 помпени станции близо до бежанския лагер "Бийч" в средата на ноември. Тя потвърди, че помпите са способни да изпомпват вода от Средиземно море, за да залеят тунелите в рамките на няколко седмици. И посочи, че израелските власти все още не са взели окончателно решение по отношение на подобна стъпка, а мненията бяха разделени между администрацията на американския президент Джо Байдън, което Тел Авив информира за подобна възможност. Степента на водоустойчивост на тунелите не е ясна. Допълва се, че е почти невъзможно да се изчисли въздействието на опитите да се наводни върху почвата и подпочвените води, или да се знае какво ще се случи с водоснабдяването и канализацията в ивицата. Също така, в резултат на наводнения, опасни материали, които могат да присъстват в тунелите, могат да навлязат в почвата.

В дълга статия "Вашингтон пост" обсъжда свидетелствата за освободените палестински затворници, включително деца и тийнейджъри, за грубо отношение в израелските затвори. Те бяха цитирани да описват "тъмна смяна" в условията на затвора след 7 октомври, тъй като затворниците са лишени от малкото удобства, които са били позволени в претъпканите си килии.

Израелската преса заяви, че Израел и Съединените щати обмислят да сформират сили за специални операции в Червено море в отговор на атаките, започнати от йеменската хутска групировка на израелски кораби. Според тези съобщения Тел Авив се е обърнал към страни, включително Великобритания и Япония, за да сформират сили за специални операции, които да оперират в Червено море, като отбеляза, че израелското искане е дошло в резултат на атаката на хусите срещу 3 търговски кораба, свързани с Израел и американски разрушител. Беше обяснено, че специалните сили, които Израел се стреми да формира, ще действат в рамките на многонационална коалиция в Баб ал Мандаб.

Много страни обвиниха Израел, че е извършил "геноцид" по време на войната в Газа пред Съвета на ООН по правата на човека в Женева. Това става в навечерието на 75-ата годишнина от Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид, която е приета от Общото събрание на ООН на 9 декември 1948 г.

Ос на съпротивата

Лидерът на Ислямската революция аятолах Сейед Али Хаменей призова за сформиране на коалиция между страните, които имат същата позиция срещу принудителното поведение на САЩ и западните правителства. Аятолах Хаменей е имал среща с кубинския президент Мигел Диас-Канел и придружаващата го делегация в Техеран в понеделник.

На срещата лидерът се позова на многобройните политически и икономически възможности на Иран и Куба, подчертавайки: "Тези способности трябва да се използват за формиране на съюз и коалиция между страни, които имат същата позиция срещу принудителното поведение на САЩ и западните страни". "Фокусирайки се върху икономическото сътрудничество, тази коалиция може да заеме обща и ефективна позиция по важни глобални въпроси като палестинския въпрос", заяви лидерът.

Що се отнася до Палестина, аятолах Хаменей обясни, че въпросът за Палестина не е свързан само с последните събития и бомбардировките в Газа, "защото през последните 75 години палестинците винаги са били подложени на всякакви мъчения, недъзи и кланета. Но сега трагедията в Газа е толкова голяма, че истината е изложена на глобалното обществено мнение и е невъзможно да се скрие.

Съюзнически за демокрация

Израелска неправителствена организация обвини окупационните власти, че експлоатират войната срещу Ивицата Газа, за да построят първото ново селище в Източен Ерусалим от 2012 г. насам, предупреждавайки за последиците от това за политическото бъдеще на Ерусалим. Лявата организация "Ир Амим" заяви, че "низшият канал" ще бъде първото напълно ново селище, построено върху земите на Източен Ерусалим от 2012 г. насам. През последните години станахме свидетели на масово разширяване на незаконните заселнически колонии, съществуващи на палестинските земи в Източен Ерусалим. Организацията, занимаваща се с въпросите на Източен Ерусалим, заяви: "В понеделник израелските власти обявиха одобрението си за плана за по-нисшия канал за изграждане на 1792 жилищни единици" върху земите на град Сур Бахер в Източен Ерусалим.

Законопроектът на касапина / Оазис на мъчениците

Палестинската въоръжена групировка "Хамас" изстреля хиляди ракети срещу Израел и разположи свои екстремисти, за да проникне в еврейски селища близо до границата на страната с Газа на 07 октомври 2023 г. 1200-те убити израелци в първия ден ще бъдат еквивалентни на 36 000 американци, убити при атака, като дял от населението на Израел от 9,3 милиона души (в сравнение с 332 милиона в САЩ). Израелският президент Исак Херцог заяви: „След Холокоста толкова много евреи не са били убивани за един ден“. Нетаняху заяви: „На 7 октомври Хамас уби 1400 израелци. Може би повече. Това е в страна с по-малко от 10 милиона души. Това би се равнявало на над 50 000 американци, убити за един ден. Това е 9/11 на Израел. Ето защо 7 октомври е още един позорен ден“. Това е втората най-голяма загуба, нанесена на израелските сили след войната през 1973 г., тъй като палестинската съпротива убива повече от 1200 души, рани повече от 5132 други и пленява повече от 250, повечето от които военни, някои от които са високопоставени офицери в армията.

Министерството на здравеопазването на Хамас в обсадения сектор обяви, че броят на жертвите на израелската операция, която неговото начало е нараснало до 16 248 мъченици. Министерството не прави разлика между цивилни и бойци. Министерството на здравеопазването в Газа два дни по-рано регистрира смъртта на над 18 000 палестинци, което е голям скок от "около 15 000", съобщен няколко дни по-рано. Евро-средиземноморската обсерватория за правата на човека съобщава, че е "преброил до този момент около 17 500 загинали палестинци". В преброяването са участвали около 7112 деца, убити при израелски въздушни удари по Газа от 7 октомври, съобщи пресслужбата на Газа. Управляваното от "Хамас" правителство съобщи, че сред загиналите са 4885 жени.

Броят на ранените е нараснал до 43 000 с различни наранявания, в сравнение с 36 000 четири дни по-рано [което е нараснало с 3000 от предишния доклад]. Медиа службата на палестинското правителство в Газа заяви, че броят на изчезналите хора е нараснал до повече от 7500 [двойно повече от 3750-те, съобщени по-рано], включително 1800 деца, които все още са под развалините, включително 4700 деца и жени. Палестинското министерство на здравеопазването съобщи, че броят на ранените като 36 000 [преди това обяви около 32 000 ранени], 75 процента от тях деца и жени.

Израел ревизира надолу броя на жертвите от нападенията на Хамас през октомври в южната част на Израел от 1400 на 1 200. Израелските отбранителни сили по-рано заявиха, че държат 1500 тела на терористи, общо, което сега ще се увеличи до около 1700.

Броят на израелските войници, които Израелските отбранители признаха, бяха убити в сухопътни битки с палестинската съпротива, достигна 80, докато броят на жертвите за израелските сили се е увеличил до 400 войници от началото на операция "Ал Акса потоп". Най-малко 7771 израелци са ранени./БГНЕС

***

Анализ на ситуацията в Ивицата Газа и Израел на Global Security Org.

Категории: