7 години от мощното земетресение в Пернишко

Изминаха 7 години от мощното земетресение в Пернишко, от което пострадаха хиляди домове, а много хора останаха без покрив.

На 22 май 2012 година земята се разтресе в 2.58 часа в Пернишкия регион. Силата беше 5,8 по скалата на Рихтер, отчетена от БАН. Гръцкият сеизмологичен център отчете 6,0 по Рихтер, румънският – 6,1 по Рихтер, а турският – първоначално го отчете като трус със сила 6,4 по скалата на Рихтер. Земният трус бе усетен почти в цяла България, усетиха го и в Гърция, в Македония и в Сърбия.

Чу се страшен тътен, след което земята се разлюля в продължение на няколко минути, припомня репортерът на БГНЕС. Последваха вторични трусове с магнитуд 4,7 и няколко от 4,5 по скалата на Рихтер. А по-слабите вторични земетресения продължиха с месеци и бяха стотици. Хората бяха в шок и паника. Тези, които имаха коли, избягаха от Перник в продължение на седмици.

Равносметката – хиляди къщи с пропаднали покриви, счупени прозорци, напукани стени. Единият от котлите на ТЕЦ "Република" в Перник се срути наполовина, високите комини на заводите бяха напукани. Стената на язовир "Студена" издържа въпреки силното земетресение. Наскоро започна укрепването и ремонтът на язовирната стена – 5 години след земетресението.

Ден и нощ град Перник напомняше на следвоенна обстановка, по улиците рядко можеше да срещнеш някого. Всички бяха уплашени. А пък политиците се изредиха на посещение в най-пострадалите райони, като обещаваха на хората помощ, за да възстановят домовете си. И започна ходенето по мъките…

В крайна сметка бяха отпуснати пари само за най-пострадалите, чиито къщи бяха разрушени, а другите хора с напуканите домове и изпопадали комини получиха скромните 325 лева на домакинство – колкото да си поправят някои комини. Над 4000 домакинства останаха без помощ и всеки се оправяше както може. Повечето панелни блокове до ден днешен са с конструктивни изменения.

И така, днес животът в Пернишко върви по нормалния начин, но все има спомени за това, че природата е много по-силна от нас. /БГНЕС