520 чуждестранни наблюдатели на изборите в Македония

Президентските избори в Северна Македония ще бъдат наблюдавани от 3381 местни и 520 чуждестранни наблюдатели. Те ще бъдат отразени от 60 чуждестранни медии, които са получили акредитация от Държавната избирателна комисия /ДИК/.

От местните най-голям е броят на наблюдателите от МОСТ, следвани от две неправителствени организация от Скопие – МАК-СОНЦЕ и АКСИОС 2017.

От чуждестранните наблюдатели най-голяма е Мисията на ОССЕ. След нея са наблюдателите от Световния македонски конгрес Скопие, посолството на САЩ, представителството на ЕС.

Има и наблюдатели от посолствата на Русия, Франция, Великобритания, Швеция, Унгария, Италия и Албания.

Вторият кръг на президентските избори в Македония ще се проведе утре. На него ще премерят сили кандидатът на управляващите от СДСМ Стево Пендаровски и на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова. На първия тур те получиха съответно 44,47% и 44,32% от гласовете. На трето място е класира кандидатът на албанците Блерим Река.

Ако на изборите в неделя гласуват по-малко от 40% от имащите право на глас, изборите ще бъдат обявени за недействителни, а временен президент на Македония ще стане председателят на парламента Талат Джафери. Така за пръв път страната може да бъде временно оглавена от албанец.

Днес, 4 май, е обявен за ден на размисъл и агитацията е забранена.

Това са 6-ти президентски избори от обявяването на независимостта на Македония. Досега президенти са били Киро Глигоров /1991-1999/, Борис Трайковски /1999-2004/, Бранко Цървенковски /2004-2009/ и Георге Иванов /2009-2019/. /БГНЕС