50 стотинки за домашно яйце

За 50 стотинки продава яйцето Николай Илиев от софийското село Лозен, предаде репортер на БГНЕС.

Яйцата са домашни, както вече е известно да ги определят – от свободни кокошки.

Илиев отглежда около четиридесетина кокошки, които му осигуряват скромна продукция, която предлага на площада в Лозен всеки уикенд.

Едно пиле струва 16 лева, като сложиш и храната, и малко да остане за мен, толкова излиза, заявява възрастният мъж, запитан дали 50 стотинки е добра цена за едно яйце.

Бърза справка в магазинната мрежа показва, че две седмици преди Великден яйцата размер M се търгуват за около 28 – 33 стотинки. Около 35 – 48 стотински е цената на яйце размер L и такива, които са определени като био и от свободно отглеждани щастливи кокошки.

БГНЕС припомня, че НСИ изчисли годишната инфлация за месец февруари на 10%. Според последните данни увеличението в цената на яйцата е 0.8%, на брашното 4.2%, на пълномасленото мляко – 3.1%.

Заради скока в цените на всички стоки и услуги, дни преди Великден стана ясно, че и традиционният сладък хляб също ще е по-скъп. Цената на козунака ще е с около 20-30% по-висока от предишната година, прогнозираха от Съюза на хлебопроизводителите.

„Тази година козунакът ще бъде по-скъп, заради поскъпването на електроенергията и голямата инфлация. Цените започват около 3 лв. и достигат до 6 лв., има и козунаци по 10-12 лв. Зависи от грамажа и технологията на изработка, но най-вече от добавките. Тези, които са със стафиди, бадеми, ядки, са с доста по-висока цена. Миналият Великден един козунак се купуваше за около 2.90 лв.”, по-рано през седмицата Димитър Людиев от съюза.

По думите му, цената на козунака скача не толкава зарази по-скъпото брашно, а заради високата цена на другите съставки. „Брашното не се отразява толкова много на цената на козунака, колкото цената на млякото, олиото, на яйцата и чак тогава цената на брашното. Цената на брашното в сравнение с миналата година е скочила с близо 60%”, каза още Людиев. /БГНЕС