5 положителни COVID-проби в страната от 37 832-ма тествани ученици

Днес са тествани 37 832-ма ученици, имаме 5 положителни проби – две в София, по една във Варна, Добрич и Пазарджик. Имаме 2538 паралелки, които днес са били в присъствено обучение. От тях 1471 са в София, останалите в другите 12 области. Имаме тествани 2717 учители, от които 6 положителни проби, три във Варна, една в Габрово, Добрич и София. Това заяви министърът на образованието Николай Денков, предаде репортер на БГНЕС.

Сами разбирате, че тези положителни проби с това, че са хванати по този начин, сме предпазили от заразяване останалите деца и колегите в училищната система. Имаме допълнителни 86 000 теста, които пристигнаха в склада в село Лозен и те ще се разпределят утре в Пловдив, Бургас, Русе и Враца, и е въпрос на местните ръководства колко време им трябва, за да ги разпределят в училищата, добави Денков.

„Днес започна първото тестване в 13 области, което е нов начин, за да осигурим безопасна среда в училище. Затова искам да благодаря на всички, които се включиха към процеса - на учителите, непедагогическият персонал, директорите, които имаха много работа по организацията и доброволците, които бяха 3281“, каза Денков.

“С това, че са хванати по този начин, ние сме предпазили останалите деца и персонал от заразяване. Стартирането в училище на присъствен учебен процес се случва, когато имаме три изпълнени условия. Налични тестове, родители, които са готови да им тестват децата, над 50% за паралелка, учители заедно с доброволците, които да тестват децата. Това, че определени училища не са започнали днес, а започват утре, не е проблем. Това за нас е нов модел, който ако проработи правилно ще ни позволи да не връщаме децата в онлайн обучение. Всичко зависи от развитието на механизма“, заяви Денков. /БГНЕС