46 македонски туристи изгоряха в пътнически автобус на „Струма”

46 македонски туристи, сред които 11 деца, загинаха на автомагистрала „Струма” тази нощ. Хората са се връщали към Скопие след екскурзия в Истанбул. 7 души оцеляха, всички те са без опасност за живота и са настанени в „Пирогов”, обобщават репортерите на БГНЕС.

Катастрофата, при която следва възпламеняване на автобуса, стана около 3 часа през нощта край Боснек. Магистрала „Струма” остава затворена повече от 9 часа. Обходният маршрут е през Радомир.

Четири автобуси са пътували от Истанбул към Скопие. Автобусът-ковчег е собственост на македонската компания "Беса транс". Тя е организирала екскурзията до Истанбул срещу 79 евро.

Най-малкият пътник в автобуса е бил на 4 години. Най-възрастният пътник е на 63 години. От информацията, с която разполага репортерът на БГНЕС по-голямата част от пътуващите са родени между 1971 и 2004 година.

Работи се по две версии – човешка грешка на водача и възникнала внезапна техническа неизправност.

„Картината е ужасяваща. Хората са скупчени, хората са на въглен, и никой в момента не може да каже колко са и кои са. Трудно е да се идентифицират и да се установяват човек по човек”, каза вътрешният министър Бойко Рашков, който в ранните часове пристигна на мястото на инцидента, заедно с премиера Стефан Янев и със зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Екип съдебни лекари ще вземе проба от всяко тяло за идентификация чрез ДНК.

„Това е непозната по своите мащаби човешка трагедия”, каза и Борислав Сарафов.

Няколко часа след инцидента в София пристигнаха премиерът на РС Македония Зоран Заев, министъра на външните работи Буяр Османи и здравния министър Венко Филипче.

Те първо посетиха оцелелите пътници, които бързо бяха настанени в болница „Пирогов”.

Веднага след това Заев и Стефан Янев разговаряха в Министерски съвет, а по-късно северномакедонският премиер се срещна с президента Румен Радев.

Служебният министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова разпореди да бъде сформирана работна група, която в 5-дневен срок след като бъде допусната до мястото на катастрофата, да направи оглед и да провери настилка, пътни знаци, ограничителни системи, хоризонтална маркировка и въз основа на тях да представи доклад за състоянието на участъка на „Струма” и да се прецени какви мерки ще бъдат предприети за възстановяването им. /БГНЕС