43 държави настояха за международно разследване на смъртта на Навални

Повече от 40 държави поискаха независимо международно разследване на смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални и заявиха, че президентът Владимир Путин носи цялата отговорност, предаде АФП.


Сред страните, които изразиха възмущението си от смъртта на Навални в Съвета по правата на човека на ООН, бяха членовете на Европейския съюз, Съединените щати, Великобритания, Украйна, Австралия, Канада, Нова Зеландия и Норвегия.

47-годишният Навални, който почина в арктическа затворническа колония, беше погребан в Москва на 1 март, заобиколен от тълпи предизвикателни опечалени, които скандираха името му.

"Възмутени сме от смъртта на руския опозиционен политик Алексей Навални, за която крайната отговорност носят президентът Путин и руските власти", заяви посланикът на ЕС Лоте Кнудсен пред органа по правата на човека на ООН от името на 43 държави.

"Русия трябва да позволи провеждането на независимо и прозрачно международно разследване на обстоятелствата на внезапната му смърт. Неочакваната и шокираща смърт на Навални е още един знак за ускоряващите се и систематични репресии в Русия", добави Кнудсен.

Страните заявиха, че са дълбоко обезпокоени от "системното потискане на гражданското общество" и репресиите срещу политическата опозиция в Русия и в чужбина.

Те призоваха Русия незабавно и безусловно да освободи всички политически затворници, правозащитници, журналисти и антивоенни активисти, задържани за мирно упражняване на човешките си права и за противопоставяне на руската война в Украйна.

"Призоваваме Руската федерация да сложи край на този климат на безнаказаност и да създаде безопасна среда за политическата опозиция и критичните гласове", се казва в изявлението.

Те също така призоваха Русия да "отмени репресивното си законодателство и да прекрати политическата злоупотреба със съдебната система".

"Политическото ръководство и властите на Русия трябва да бъдат подведени под отговорност. Смелостта, саможертвата и непоколебимата отдаденост на Навални на каузата на справедливостта, свободата и демокрацията никога няма да бъдат забравени", заяви Кнудсен.

Смъртта на най-върлия противник на Путин беше обявена на 16 февруари, докато лидерът на Кремъл провеждаше кампания за осигуряване на нов шестгодишен мандат на изборите в средата на март, на които няма да срещне реална конкуренция. /БГНЕС

Тагове: