411 делегати гласуваха „за“ прекратяването на мандата на Михайлов

411 от 489 явили се в зала 1 на НДК делегати за извънредния конгрес на БФС гласуваха „за“ прекратяването на мандата на сегашния президент на родната централа Михайлов, предаде репортер на БГНЕС. 72 са се „въздържали“, а нито един не е дал вот „против“. Това означава, че ще има избор за нов президент, което е четвърта точка от дневния ред на конгреса.

Борислав Михайлов.

Извънредният конгрес на БФС за избиране на ново ръководство на съюза започна в 10:00 часа в зала 1 на Националния дворец на културата. В началото Георги Величков, който е делегат на ФК Калояново, се самопредложи за член на комисията, която ще брои гласовете на конгреса. Мотивът му бе "да има честни избори". Част от другите делегати го освиркаха, а след гласуване предложението му не бе прието. 106 делегати гласуваха „за“, а "против" - 206. Останалите се въздържаха.

Делегатите на конгреса избраха комисия, която ще брои гласовете. С 10 гласа повече не се прие предложението в състава на комисиите да влязат двама независими адвокати, които да следят за редовността на извънредния конгрес. Резултатът бе 189:199 в полза на решението. Има и над 80, които се въздържаха.

Прекратен бе и мандатът и правомощията на членовете на Изпълнителния комитет на футболната централа. Шестима кандидати бяха допуснати официално до изборите за нов президент на Българския футболен съюз – това са Борислав Михайлов, Димитър Бербатов, Христо Порточанов, Георги Захариев, Христо Христов и Ивайло Дражев. Те ще имат по десет минути всеки за изказвания, с които да спечелят подкрепа от делегатите в залата.

Първи пред делегатите говори Димитър Бербатов. „Заедно сме най-силни и най-сплотени. При заедно няма един човек, който решава. Заедно е повече от един само така ще надграждаме. Не сме по-слаби от държавите до нас, но те вече тръгнаха много по-напред. За да ги настигнем трябва да се обединим, а не да се разединяваме и да работим заедно. Време е да създаваме, а не да забравяме. Да градим, а не да рушим, но това пак става само заедно като отбор. Вашият вот е важен. Всички имаме деца, всички сме родители. Грижим се за бъдещето на децата ни и на любимия ни спорт", започна той.

"Има представители на УЕФА и ФИФА, благодарим им, че са тук и дано станат свидетели на демократично гласуване. Заедно, всички обединени, сте повече от един, но на моменти се забравя. Това пише и на Народното събрание. Всеки един глас е важен. Гласувайте по съвест и за доброто на българския футбол. Сега е време да покажете уважението един на друг за по-добро бъдеще на децата ни и на любимата ни игра. В необичайно време се изискват смели и необичайни неща. Тези неща не са част от моята реч. Докато гледах и чувах какво се случва - всичко идва от сърцето. На базата срещите, които правихме. Честен съм и откровен. Бъди винаги честен и откровен. Гласувайте по съвест за този кандидат, когото прецените", каза още бившият играч на Манчестър Юнайтед.

Димитър Бербатов (ц).

Втори застана мениджърът Георги Захариев, който се отказа от президентската борба. „Целта на моята кандидатура бе да повдигна дебат по проблемите на футбола - футболни неща, методики, но това не се получи. Благодаря на всички медии, които ми дадоха шанс да покажа вижданията. Вината за липса на дебат е на Борислав Михайлов, който го избягваше и не искаше да застане срещу другите кандидати”, сподели той.

Имах идея да покажа идеи, но виждайки какво се случва, се отказах. Много сме далеч от всичко. Нямаше програми. Програмата на Борислав Михайлов е вече изминала и казаха, че е преизпълнена. Ако това е преизпълнена програма няма смисъл да се пиши програма“, допълни мениджърът, като заяви, че ще подкрепи кандидатурата на Димитър Бербатов.

Президентът на Марица Христо Христов също се отказа от по-нататъшна борба, заявявайки лаконично: „Искам да Ви благодаря за времето, което се отделили да дойдете на това събитие. Знаете, че подкрепям промяната, нека всеки гласува по съвест“.

За тези, които не ме познават – собственик съм на автентичния клуб Черноморец. Има много собственици на клубове които направихме игрища школи и стадиони, а не можем да участваме във футбола. Надявам се да сте обективни. Нямаше нужда цялото министерство на вътрешните работи да е отвън. Нямаше нужда от толкова охрана. Ние не сме престъпници. Струва ми се, че сезон пролет-есен е по-подходящ за провеждането на първенството у нас предвид атмосферните условия. Другото ми предложение е за чужденците в българския футбол – да бъде намален техният брой“, сподели Ивайло Дражев.

"Последно време е модерно да се говори за промяна. Колкото повечесе говори за промяна в България, почи нищо не се случва. Ще предложа екип от изключително стойностни и качествени хора. Аз съм тук, за да видите, че не съм се отказал", бяха кратките думи на Христо Порточанов.

Последен пред делегатите застана Борислав Михайлов. „През тези по-малко от 2 години, в които изпълнявах функцията на демократично избран президент на БФС, съумяхме да постигнем много. Справихме се с много предизвикателства и регистрирахме развитие в много насоки. Обещахме да инвестираме 4 млн. лева в инфраструктурата, а само за последната година и половина бяха изградени 6 комплекса в цялата страна, а още 7 са на различен етап от подготовка. Сумата на тези инвестиции надхвърля 12 млн. лева. БФС усшешно организира финалите на ЕП за девойки до 17 години, за които получи специални похвали от УЕФА", започна той.

"По отношение на работата в ДЮШ, БФС закупи и адаптира методологията за развитие на таланти на прочутата школа на Аякс. През всичките тези години продължихме да предоставяме на отборите от Първа, Втора и Трета лига най-качествеинте футболни топки, като допълнително стимулирахме аматьорския футбол. След тежък преходен период и смяна на поколенията, мъжкият национален отбор следва страрегия за подмладяване и изграждане на състав, който да се бори за класиране на голям форум. Ще стимулираме клубовете, които развиват и налагат своите юноши".

"При първа възможност ще предложим на държавата програма за развитието на детско-юношеския футбол, както и изграждането на нов национален стадион. Ще инвестираме в развитието на треньорски кадри. През погледните 16 години вървяхме крачка по крачка напред. Пътят не беше лесен, но го извървяхме заедно. Сигурен съм, че ни предстоят още по-успешни дни", каза още Михайлов.

Междувременно, започна процедурата по гласуване за нов президент на Българския футболен съюз. /БГНЕС