40 години от полета на българския космонавт Георги Иванов

С фотоизложба и валидиране на пощенска марка с лика на първия български космонавт Георги Иванов беше отбелязана 40-ата годишнина от полета му в Космоса, предаде репортер на БГНЕС.

Пощенската марка е с номинал 1.50 лв. и е отпечатана в тираж от 7000 бр. Ликът на Иванов, до който стои и трибагреникът ни е дело на художника Кристиян Терзиев.

Специално за събитието у нас долетяха първите космонавти на пет европейски държави – Павел Виноградов, Владимир Ремек, Мирослав Хермашевски, Берталан Фаркаш и Иван Бела.

„Много спомени има от подготовката в Байконур преди полета. Всичко това се запомня за дълго. Макар че вече са минали 40 години не може да се забрави. Там ние бяхме група от пет страни – България, Румъния, Монголия, Унгария и Куба по програма „Интеркосмос“, спомни си Иванов.

С полета си България стана 6-ата космическа държава в света, участничка в активни полети и третата страна, създала космическа храна, отсече космонавтът ни.

Георги Иванов се върна и към онзи момент от полета си, в който основният двигател отказва.

„Тогава не може да се говори за чувства. Естествено е, че човек се вълнува, когато има проблем. Този проблем се случи за първи път. Дотогава бяха летели успешно 32 космически кораба „Съюз“ със същия двигател, какъвто беше нашият. След отказа на двигателя, центърът за управление на полетите взе едно особено решение – измени инструкцията за експлоатацията на резервния двигател в движение по време на полета. Ние трябваше да го изпробваме за 3 сек. и след това да го изключим. И след това да го използваме за връщането на Земята, но генералният конструктор на корабите „Съюз“ пое отговорност и не позволи да правим тази проба“, обясни Иванов и добави, че отбелязването на годишнината се прави с цел да се запознаят младите с това какво е направила българската космическа наука през 70-те и 80-те години. /БГНЕС