28 станаха софийските бебета, родени благодарение на ин витро програма

28 са вече децата, родени след ин витро процедури с донорски яйцеклетки, финансирани по програмата на Столична община. От тях момичета са 11, а момчетата – 17.

Новата малка столичанка се е родила по естествен път с мерки 2650 грама и 49 сантиметра. 48-годишната майка на бебето се е доверила за процедурите и раждането на АГ болница "Д-р Щерев" – едно от лечебните заведения, включени в донорската ин витро програма на Столична община.

От „Московска” 33 информират, че още няколко семейства са в очакване да станат родители в следващите месеци, след ин витро процедури.

От 2015 г. насам всяка година Столична община подпомага жени с репродуктивни проблеми по програмата, която бе създадена съвместно с организациите "Майки за донорство" и "Искам бебе". В бюджета на София ежегодно се предвиждат по 70 000 лева за финансиране на част от необходимите ин витро процедури с донорски яйцеклетки.

Един от най-активните партньори на Столична община в програмата – болница "Надежда" е инициатор за 9-и пореден път на "Дни на донорството", които ще се проведат на 2, 3 и 4 декември тази година.

Кампанията предвижда 100 безплатни прегледа и консултации при репродуктивните специалисти на болницата – д-р Георги Стаменов, д-р Събина Персенска, д-р Димитър Цветков, д-р Теодора Тихомирова и д-р Стела Чапанова. /БГНЕС