25 хиляди ученици учат испански в България

През настоящата учебна година повече от 25 000 български ученици изучават испански език в наши училища. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов при откриването на изложението „Висшето образование в Испания“.

Заявеният от страна на 13 български и 11 испански висши училища интерес за участие в това първо издание на изложението е показател за желанието за установяване на контакти и преценката за реални възможности за бъдеща съвместна работа, която ще доведе до пълноценно сътрудничество в сферата на висшето образование между двете държави, посочи министър Пенов.

Той припомни, че миналата година беше актуализирано Споразумението между Министерството на образованието и науката на Република България и Министерството на образованието и професионалното обучение на Кралство Испания за сътрудничество относно паралелките с училищен учебен план за интензивно изучаване на испански език в българските профилирани гимназии и средни училища.

Посланикът на Кралство Испания Алехандро Поланко посочи, че испански език се изучава профилирано в 16 гимназии в България, а в страната ни работят 18 учители от испански произход. Следващата стъпка е испански да се преподава и в началните училища, заяви посланикът. Според него сътрудничеството между българските и испанските университети, което сега е основно между филологическите факултети, трябва да се разшири и в други научни области.

Посланик Поланко благодари на министър Пенов и за споразумението между Испания и България за сътрудничество в изследванията, свързани с Антарктида. Той припомни, че двете страни си партнират в тази област от повече от 30 години, а в момента това продължава с новия български изследователски кораб.

Българите в Испания официално са 125 000, но реалният им брой е над 200 000 и те са много добре интегрирани, изтъкна още испанският посланик. /БГНЕС