20 кратки документални филма за локално културно наследство заснема етнографският музей

С проучване на селищни традиции и заснемане на двадесет кратки документални филма за културни наследства на малки локални общности приключва първият етап от работата на Националния етнографски музей в рамките на международно сътрудничество с научни институции в Испания, Италия и Полша. В тази начална фаза музеят беше подкрепен и от Национален фонд „Култура“.


Сред заснетите обичаи и практики са: Джамал (с. Равно поле, Софийско); Еньова буля (с. Факия, Странджа), писане на великденски яйца (гр. Велинград), тъкане на килими (гр. Чипровци). Предстои финализиране на видеообработката на материалите, представящи културата на селища от Средна Западна България (курбани, събори и чествания на светци), празници от родопски села като Момчиловци и Левочево и др. Фокусът на изследователите е насочен към живите традиции в селските райони, които рядко попадат в туристическите маршрути, съобщават от Етнографския музей.


С проучването на нематериалното културно наследство в различни региони на България и видеодокументирането му, Националният етнографски музей има за цел то да бъде представено на по-широка публика в страната и чужбина. Филмите ще бъдат внедрени в образователните програми на институцията, както и в общодостъпна европейска онлайн платформа за разказване на истории (storytelling), чийто старт се очаква след средата на годината. /БГНЕС

Тагове: