19 дни недоволство: Борисов, Гешев, идва краят

Оставка на правителството, оставка на главния прокурор, провеждане на честни избори – исканията на протестиращите за 19-и пореден ден отекват под прозорците на Министерски съвет, съпроводени от силни освирквания и скандирания, предаде репортер на БГНЕС.

Традиционно протестиращите започнаха да се събират около 18 часа в т.нар. триъгълник на властта. "Позор, оставка и затвор" - звучеше от колоните на площада. Музикалният съпровод продължи с римейк на Pink Floyd и тяхната още една тухла в стената, както и побългарен вариант на "Бела чао" - "Борисов, чао, чао, чао. Идва краят. Вземи си Гешев"...

По-късно протестиращите донесоха торта с изненада пред Министерски съвет. Тортата е специално подготвена заради рождения ден на народния представител Делян Пеевски, към когото протестиращите отправиха множество пожелания за независим прокурор и истинско правосъдие. За жалост, изсипалият се дъжд над столичния център след 20.00 часа, възпрепятства за кратко импровизирания рожден ден на площада. Но хората не се уплашиха, че ще се понамокрят и тръгнаха на шествие. Така днешният 19-и пореден ден на гражданско недоволство стигна и до сградата на Представителството на ЕК у нас, където гражданите скандираха с искане Европа да чуе и види протестите и да им обърне внимание.

Преди шествието, група симпатизанти на Демократична България проведоха специална акция, насочена към депутата от ДПС. "У нас върховенството на закона е изместено от управление на задкулисието. Трудно се избира подарък на човек, който си има всичко – не само любяща майка, но и любящи министри. Не просто бащина закрила, а и прокурорска. Не просто покрив над главата си, а цял хотел. Затова решихме да подарим на депутата това, което всеки зодия лъв иска – внимание“, казаха протестиращите, които настояват за реформа в съдебната система. Според тях такава задължително трябва да премине през реформа в прокуратурата и фигурата на главния прокурор като ръководител на държавното обвинение.

„Надяваме се все пак той да ни уважи, в този специален за него ден и да покаже, че все пак той е народен представител и като такъв държи отговор на гражданите“, заяви Александра Стеркова от името на изразяващите недоволството си и допълни: „Ние пожелаваме на всеки, включително и на Делян Пеевски, справедлив съд и независим прокурор“.

Според Стеркова реформата може да се случи и без промени в Конституцията, които да налагат Велико Народно събрание, а само с обикновено такова. „Това е основният път, защото преминаването към Велико Народно събрание ще даде възможност на задкулисието да се окопае още повече във властта“, каза още тя. /БГНЕС