18-о място за българската щафета на 4х7.5 км при мъжете, злато за Норвегия

Мъжката щафета на България на 4х7.5 км остана на 18-о място в днешния старт от програмата на биатлона на Зимните олимпийски игри в Пекин.

Щурла Холм Леграйд (л), братята Тарей и Йоханес Тингнес Бьо (ц) и Ветле Шостад Кристиансен (д).

Нашата щафета, в състав Благой Тодев, Владимир Илиев, Димитър Герджиков и Антон Синапов, направи общо седем грешки от позиция легнал и шест от прав, за да завърши на +7.15.1 сек от победителите от Норвегия. Скандинавците тръгнаха лошо след четири грешки в стрелбата на Щурла Холм Леграйд, но с изключително силни постове впоследствие, включително безгрешната стрелба на последния пост Ветле Шостад Кристиансен, се поздравиха със златото. Втори и трети пост за новите олимпийски шампиони в щафетата бяха братята Тарей и Йоханес Тингнес Бьо.

Среброто остана за Франция, която бе в състав Фабиен Клод, Емилиен Жаклен, Симон Дестьо и лидера в генералното класиране за Големия кристален глобус и олимпийски шампион в индивидуалното и преследването Кентен Фийон Майе. Фийон Майе влезе в историята като първия биатлонист с пет медала от една и съща олимпиада. Той е и първият атлет с пет отличия на Зимни игри от Олимпиадата в Лейк Пласид през 1980. Бронзът отиде пък за Руския олимпийски комитет, който водеше в немалка част от състезанието, и бе в състав Саид Каримула Халили, Александър Логинов, Максим Цветков и Едуард Латипов. Олимпийските шампиони в дисциплината от Пьонг Чанг Швеция се наредиха на пето място, докато бронзовите медалисти от Германия останаха четвърти. Топ 10 допълниха още щафетите на Канада, Италия, Беларус, Украйна и Австрия.

За Норвегия това бе пет злато в биатлона при мъжете и жените от началото на Игрите в Пекин след това на Тингнес Бьо в спринта, двете на Марте Олсбу Рьойзеланд в спринта и преследването, и олимпийската титла в смесената отборна щафета. Норвежците са и водачи в класирането по медали с десет златни, шест сребърни и седем бронзови. В програмата на биатлона предстои женската щафета на 4х6 км в сряда, 16 февруари, от 09:45 часа българско време. /БГНЕС