161 шофьори останаха без книжки в рамките на 2 дни

Над 5000 наказателни постановление са издали пътните полицаи в рамките на 31 декември и 1 януари. На 161 водачи са взети шофьорските книжки.

Това съобщи главен инспектор Лъчезар Близнаков от Пътна полиция на брифинг относно очаквания засилен трафик в края на почивните дни, предаде репортер на БГНЕС.

Близнаков констатира безотговорно отношение от страна на шофьорите на пътя, макар обявените специализирани операции по контрол на пътищата. Като пример той съобщи случай от днешния ден, когато още към 11 часа сутринта е заловен шофьор с 2,72 промила алкохол.

За двата дни по Нова година – 31 декември и 1 януари, са установени над 80 души, седнали зад волана под въздействие на алкохол или наркотици.

Миналите Коледни празници – за периода от 20 декември 2019 г. до 1 януари 2020 г. са възникнали 195 тежки пътнотранспортни произшествия, ранените са 260, а загиналите са били 15 души. За същия период на тази година се отчита намаление на тежките произшествия. Така от 20 декември 2020 г. до 1 януари 2021 г., възникналите тежки пътнотранспортни произшествия са с 46 по-малко или 149, ранените са с 69 по-малко или 191, а загиналите са 12 или с трима по-малко за този период.

Трафикът към 15.00 часа днес по основните пътни направления е спокоен. „Леко интензивен, но не се наблюдават задръствания или струпвания на автомобили. Същото е положението и по входовете на столицата”, каза той. Отново на Владая са осигурени две пътни ленти за влизане в столицата. „Там също няма струпвания. Вчера се наблюдаваше интензивен трафик точно там, като бяха насочени полицейски сили да подпомогат движението”, посочи Близнаков. По думите му наблюденията им показват, че поради многото почивни дни трафикът се разпредели равномерно между всичките тези дни.

Полицейски екипи са разположени на възлови места с готовност да подпомагат и да регулират движещите се. „Във връзка с осигуряване безопасното придвижване на гражданите за денонощието са предвидени над 400 полицейски екипа по пътищата, като 127 от тях да с мобилни технически средата за контрол на скоростта”, заяви Близнаков. /БГНЕС