15-годишната Гоф триумфира в Линц за първа титла от WTA

Коко Гоф завърши една великолепна седмица в Линц, след като спечели дебютната си титла от WTA веригата, побеждавайки в спора за трофея Йелена Остапенко с 6-3, 1-6, 6-2.

Гоф спечели турнира в Линц и е най-младата шампионка в надпревара от Женската тенис асоциация след Вайдишова през 2004 във Ванкувър.

Тийнейджърката стартира уверено, след като влезе в надпреварата като „щастлива губеща“, но след това показа страхотен тенис, като по пътя към титлата записа и първия си успех над тенисистка от топ 10 – Кики Бертенс в два сета. Остапенко, след като не успя да реализира пробив в откриващия гейм на срещата, бе лесно предвидима и това позволи на 15-годишната американка да поведе с 3-0. Латвийката така и не затрудни по-младата си опонентка и закономерно отстъпи в първата част. Тя обаче възвърна интезитета в играта си във втория сет и заигра по начина, по който спечели Ролан Гарос преди две години, което й позволи да вкара двубоя в решителна трета част. Остапенко бе посетена от треньора си Марион Бартоли преди заключителния сет, като сподели пред французойката, че Гоф е вече прекалено уморена, след като бе пробита три пъти подред във втория сет.

Това обаче се оказа много далеч от истината, след като американката дръпна с ранен пробив в третата част, а впоследствие достигна до аванс от 5-0. 22-годишната латвийка принуди Гоф да сервира за срещата. Осминафиналистката на Уимбълдън се пропука, но при третия си мачбол, вече на сервис на съперничката, се справи за най-голямата титла в младата си кариера. Американката стана най-младата тенисистка, печелила турнир от WTA веригата след чехкинята Никол Вайдишова във Ванкувър през 2004 (отново на 15 години). От следващата седмица тя ще попадне в топ 100 на женската ранглиста. /БГНЕС