130 г. ВМРО - организацията, която подпомага България и никога не работи срещу нейния интере

На днешния ден преди 130 години е създадена Вътрешната Македонска Революционна Организация, която вдига най-голямата въстание на българите срещу турското робство – Илинденско-Преображенското.

На 23 октомври 1893 г. в Солун се събират шестима млади българи – Дамян Груев, д-р Христо Татарчев, Иван Хаджиниколов, Христо Батанджиев, Петър Попарсов и Антон Димитров, които поставят началото на Организацията.

Признателните потомци се събраха да отбележат славната годишнина пред Паметника на загиналите революционери от Македония, Беломорска Тракия и Одринско, навиращ се в центъра на София.

БГНЕС се обърна към тях с въпросите какво за тях е ВМРО и какво представлява Организацията 130 години след създаването й.

Историкът и дипломат доц. Наум Кайчев, който е член на Македонския научен институт (МНИ) и заместник-съпредседател на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, заяви, че „ВМРО е символ на непоколебимостта на македонските и тракийските българи за национална свобода, за възможност за един европейски просперитет“. Според него това, което вълнува поколенията българи е „иднината на българщината в Македония и в други части, където тя е на Балканите, където тя не се развива по най-добрия начин“.

Научният секретар на МНИ Владимир Митов подчерта, че основателите на ВМРО не се занимават само с историко-географската област Македония, а и с „поробените братя в Одринска Тракия“. „По тази причина и в първите абревиатури на Организацията, не е ВМРО, а е БМОРК - Български македоно-одрински революционни комитети. Целта е да се постигне някаква независимост, включително с революционни дейности по културен начин. Не напразно дейците на Организацията разбират, че трябва да се работи с младите хора, с учениците. И голяма част от дейците на Организацията са именно ученици на тези учители, които през 1893 година създават ВМРО“.

Той отбеляза, че организацията е минала през много перипетии, но оцелява 130 години. „На нея се дължи най-голямото българско въстание - Илинденско-преображенското въстание, което е от Охридското и Преспанско езеро до Странджа или днешното Черно море“.

Въстанието не успява, но това не отказва нашите дейци - те са доброволци по време на Балканските войни и Първата световна война, заяви Митов.

Според него една от големите заслуги на Организацията е, че в тежки периоди, както е след Първата световна война и Ньойския договор, тя успява да замести държавата по места.

„ВМРО се превръща след Първата световна война, благодарение на Тодор Александров, в държава в държавата. Там където държавата не може да се намеси, ВМРО се справя с разбойничеството, строи училища, строи читалища, строи църква, строи водопроводи - нещо много важно за хората в началото на 20-ти век, тъй като хигиената е свързани със здравето и с живота на всеки един човек. Така че Организацията през целия си период е подпомагала българската държава, никога не е работила срещу нея и ние трябва да пазим тези завети“, подчерта научният секретар на МНИ.

За съпредседателя Искрен Веселинов „ВМРО е легенда, символ на българщината, символ на неугасващия идеал на нашите възрожденци – всички българи да бъдат по един държавен покрив“. В личен план ВМРО е половината му смислен живот. „На практика във ВМРО са всичките ми приятели. ВМРО са и моите лични убеждения. Всъщност всичко, което съм правил през този четвърт век вече, откакто служа на Организацията и националната идея осмисля живота ми, така че ВМРО в някакъв смисъл е моят живот“, каза той и добави: „Бъдещето на ВМРО е такова, каквото си го направим, каквото хората вярващи в тази кауза предложат и дай Боже заразят и останалите българи!“

Евродепутатът и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки отбеляза, че и в България, и в РС Македония всички, които смеят да се определят като част от тази организацията, са длъжници на Организацията и на българите в Македония най-вече.

„ВМРО, както каза Иван Михайлов е направено не за да има две България, а да има една и защото няма една. И днес все още не намираме пътя, по който да гарантираме правата и законните интереси на българите в РС Македония и техния достоен живот там. Всички лостове трябва да бъдат използвани - и тези в България, и тези в РСМ, но за това трябва да има много усилия във всяка една посока и премахване на много вредни влияния в организации тук и в РС Македония“, каза той.

За него днешната 130-годишнина повод за бравурна радост и за празнуване, а са повод за преосмисляне и за това, което трябва да се свърши. „ВМРО е дълг и задължение, кредит на доверие!“, заяви Джамбазки.

Почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов сравни Организацията с легенда.

„ВМРО е една кауза. И колкото и да са се опитвали във времето да смачкат тази кауза, било некадърни български политици, било политическата конюнктура, било Великите сили - Русия, Англия, Австрия и т.н., било сръбското и гръцкото кралство, след това комунизма, каузата ВМРО живее“, посочи той.

За него каузата на Организацията се споделя от хиляди хора, както в България, така и в Македония.

„Това е ВМРО - една кауза, която един ден ще победи… Бъдещето и идеята, както беше казал Левски, зависи от нашите задружни сили. Ако продължаваме да се делим, ще продължим да се маргинализираме и да изчезваме! Ако българският народ се държи достойно, подобно на други европейски народи и отстоява своите интереси, тази кауза има бъдеще! Но тука ще отговоря с това, което е казал Тодор Александров: "Всяка една справедлива кауза побеждава, но тя побеждава по-бързо, ако за нея се води борба!". /БГНЕС