129 години ВМРО: един народ успява, когато е обединен

„ВМРО е съдба за цели поколения българи. Тя се създава преди 129 години в Солун с идеята да продължи мисията на предшествениците в Българското възраждане. Неслучайно нейните шестима основатели в спомените си казват много ясно, че когато са решили да създадат тази революционна организация са имали под ръка устава на Левски и записките на Захари Стоянов. Това показва, че ВМРО си поставя за цел да довърши освободителното дело от времето на Българското възраждане“.

Това заяви пред БГНЕС почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов.

На днешния ден през 1893 година в Солун шестима млади българи – д-р Христо Татарчев, Дамян Груев, Иван Хаджиниколов, Петър Попарсов, Христо Батанджиев и Андон Димитров поставят началото на легендарната ВМРО.

Красимир Каракачанов припомни, че след Берлинският конгрес голяма част от българските земи остават под турско робство. „Идеята на ВМРО е да се постигне свобода за българите и в един момент подобно на Съединението тази бъдеща автономна Македония да се обедини с България. Това нейната цел, която среща съпротивата не само на Турция и Русия, но и на всички наши съседни държави, тъй като Сърбия, Гърция и Румъния се страхуват, че една обединена България ще бъде първостепенен фактор на Балканите и ще определя политиката на целия полуостров“, заяви Каракачанов.

Той припомни, че българите под водачеството на ВМРО вдигат няколко въстания – Горноджумайското въстание и Илинденско-преображенското въстание – участват във войните за национално обединение.

„Ние честваме празника днес първо, за да уважим паметта на всички, които не само създадоха ВМРО преди 129 години, но и в следващите 50 години от историята на България жертваха живота си за свободата на българите в Македония. Днес сме тук и, за да припомним на българите, че един народ и една държава успява, когато са обединени като кауза, имат общи интереси и ги поставят над партийните интереси“, подчерта почетният председател на ВМРО.

Той призова българското правителство да не прави никакви компромиси, докато не се реши въпроса с правата на българите в РС Македония.

Проф. Георги Николов, председател на Македонския научен институт, подчерта, че макар да сменя няколко имена ВМРО остава организацията на българите от Македония.

„Това, което искам да кажа и, което е по-малко познато на публиката е, че освен чисто военните методи и революционната борба има и поезия. Много се набива на очи аналогията между Васил Левски и Гоце Делчев. Първият бе възпят от Иван Вазов, а вторият от Пейо Яворов. И двамата великани на българската революция си отидоха, но те останаха в сърцата на всички българи по всички земи. В днешния ден трябва да си спомним за тях“, каза ученият.

Македонският научен институт полага усилия да не бъдат забравени техните дела.

„Нашите изследвания в по-голямата си част са посветени на историята на ВМРО. За съжаление, сега се налага да отговаряме на хора, които се опитват да фалшифицират и да откраднат нашата история, но ние няма да се примирим с този факт“, подчерта проф. Николов.

Александър Сиди, съпредседател на ВМРО обясни, че политическата формация е билет, за да се изпълнят идеите на славната организация, съществуваща вече 129 години. „Българската нация обаче продължава да бъде разделена, да има граници между Черно море и Охрид, нещо което е завет и наша национална мечта и идеал. ВМРО като политическа формация продължава да се бори за осъществяването на този идеял“, каза Александър Сиди.

Той определи като ужасяващ акт приемането от македонския парламент на закона за ограничаване на правата на сдружения на българите. „Борбата продължава, тя няма как да бъде спряна и ние ще успеем да защитим българския народ в РСМ, тъй като той е мнозинство там, за разлика от онези продажни сърбомански политици, които продължават да насаждат омраза в този прекрасен народ отвъд границата“, заяви още съпредседателят на ВМРО. /БГНЕС