Дорина Добрева: Политическото безвремие блокира борбата с инсулта

В кампанията „Живот след инсулт“ през 2021 г. се включиха около 20 общини, през 2022 г. те нараснаха на 55, а сега с настоящата кампания имаме 104 общини, в които нашите информационни материали са позиционирани на специализиран тристен, на който са изобразени симптомите на инсулт, показана е линията за пряка връзка на националния ни телефон за помощ и в цялата страна са разпространени около 30 000 листовки и повече от 20 000 плаката със симптомите на инсулта.


Това заяви в интервю пред БГНЕС председателят на Асоциацията за инсулти и афазия Дорина Добрева.

„Основната цел на кампанията тази години беше именно животът след инсулт, защото за него не се говори. За съжаление, и политическото безвремие в страната, продължило около две години, блокира инициираната от нас работа по създаване на Националния план на България за борба с инсулта. Проблемите с инсулта носят комплексен характер и затова са необходими целенасочени кампании“, заяви Добрева.

„На първо място проблемът е комплексен, защото не може да се прогнозира. На второ място пострадалият обикновено не е в състояние да си помогне сам. На трето място степента на инвалидизация след такъв инцидент зависи много пряко от бързината и качеството на правилното лечение на острата фаза на инсулт. И накрая, но не на последно място за пострадалият е важно да се осигури качество на живота, дългосрочни грижи, възстановяването му да бъде такова, каквото да върне неговата вяра, че той все още е пълноценен човек, дотолкова доколкото всъщност е успял да се пребори с последиците от инсулта. Затова животът след инсулта е много комплексен проблем, защото не е поставен като тема на обществен дебат до момента”, уточни тя.

Твърде много хора живеят с последиците от инсулт, което налага действия на национално и европейско ниво. „Това означава, че трябва да има по-висока степен на осъзнатост в обществото, да се разпознава проблемът афазия (нарушен говор) и търпението, което е необходимо да се прояви към такъв човек, защото всички ние няма как да оцелеем без комуникацията”, категорична е Добрева.

Една от най-страшните прояви и увреждане може да бъде афазията, която обаче се оказва е непозната на нашето общество.


По отношение на това кои са основните симптоми, за които трябва да следим, тя открои три много ясно проявени симптоми - провисване на устата, слабост или отпадналост в крайниците и силно увреждане на говора. „При това винаги може да има не инсулт, но във всички случай тези три симптома в повечето случай говорят за инсулт. Действието е много бързо да се извика Бърза помощ и да се търси най-близкото неврологично отделение“, уточни Добрева и добави, че включването на общините с информация за това къде са клиниките, къде са рехабилитационните бази и услугите, които трябва да се потърсят след преживян инсулт, допълват диапазона от информация, който е много важен.

„Тази година в кампанията имахме нов похват, създавайки 28 групи за взаимопомощ в социалните мрежи, в които вече има над 1500 членове, които започват да обменят информация и да се подкрепят едни други. Истината е, че когато човек е преживял нещо, най-добре може да бъде полезен на друг със сходен проблем“, добави Добрева.

Тя посочи, че през настоящия месец са организирали и разговори със специалисти, които да отговарят на по-специфичните въпроси, които касаят заболяването, рехабилитацията, неврологичните проблеми, както и социално битовите въпроси, т.е. как да се реорганизира жилището.

Добрева сподели и интересни моменти от кампанията. „Успяхме да създадем първата местна група за взаимопомощ след инсулт в град Банкя, която цели периодично събиране на живо на пострадалите, на техните близки, на болногледачите и на терапевтите около тях. На тези срещи ще има арт терапевтични сесии, музикотерапевтични сеанси, беседи, културна програма, дори предвиждаме адаптирани курсове за развитие на различни видове хоби за тези хора, за да може да им се осигури поле за творческа изява“, разказа тя и посочи, че на учредяването на тази специална група актрисата Йоана Буковска е представила биографичната книга на преживялата инсулт световноизвестна актриса Шарън Стоун.

„Кампанията ни тази година имаше своя столица - Велико Търново. За първи път беше отслужен молебен за преживелите инсулт, беше отворена първата открита пациентска приема. Щастливи сме, че Българската православна църква протяга ръка, защото в такъв момент хората имат нужда от вяра“, каза Добрева и добави, че се работи и за изграждане на приемни и в още градове. Тя изрази благодарност към Български пощи, които са откликнали на техния призив и са се включили с безплатно разпространение на материали във всичките си 3000 клонове в страната.


Добрева отбеляза, че благодарение на клип, които е бил част от кампанията, в който се обясняват симптомите на инсулта, е спасена родилка и бебето. Тя разказа, че съпругът е видял клипа и това е помогнало за спасяването на родилката и нейното дете.

„Предстои активно със Столична община да стартираме първия център за активен живот след инсулт. Той трябва да обедини работата на шест социалните услуги, с които притежаваме лиценз. Подготвяме се и за следващата кампания през октомври във връзка със Световния ден за борба с инсулта“, разкри тя.

Добрева разказа и как се е появила идеята да създаде асоциацията.

„Идеята да се създаде асоциацията започна като моя лична кауза след инсулта на моята майка, но поради факта, че ми трябваше информираност и яснота какво се случва по света, досегът ми и контактът с Европейската пациентска организация и Световната инсултна организация, ми показаха че по света хората се обединяват около тази тема. Именно тези организации, с които успях да се запозная, ми дадоха шанс и надежда, че мога да променя за хората в България това, през което лично моето семейство премина и все още преминава“, обясни тя. /БГНЕС