10-те най-запомнящи се момента в кариерата на Серина Уилямс

Една от най-великите тенисистки в историята Серина Уилямс се сбогува със спорта след загубата си от Айла Томлянович в третия кръг на Откритото първенство на САЩ. Американката доминираше на корта повече от две десетилетия, разби редица рекорди, спечели 23 титли от Големия шлем на сингъл и най-важното - позволи на милиони деца по света да мечтаят, че могат да постигнат всичко, независимо откъде тръгват.

Серина Уилямс.

За да отбележи оттеглянето на Серина от спорта, Би Би Си изброява десетте най-запомнящи се момента в кариерата ѝ:

1. Ю Ес Оупън 1999 - първа титла от Големия шлем

Уилямс печели първата си титла от Големия шлем едва на 17 години, като с представянето си в Ню Йорк загатва, че ѝ предстоят велики неща. Американката записва поредни победи над Ким Клайстерс, Кончита Мартинес и Моника Селеш, като и в трите мача губи първия сет, но показва характер, за да стигне до обрат. Задачата ѝ след това не става по-лесна - на полуфиналите тя отстранява световната номер 2 Линдзи Дейвънпорт, след което на финала побеждава и лидерката в ранглистата Мартина Хингис. Началото на едно велико пътешествие.

2. Индиан Уелс 2001 - расистки обиди във финала

Един от най-тежките моменти в кариерата на Серина, която отново демонстрира едно от най-забележителните си качества - своята психическа устойчивост и воля за победа. На полуфиналите тя трябва да се изправи срещу сестра си Винъс, но Винъс се оттегля заради контузия и това разгневява публиката. Във финала срещу Ким Клайстерс Серина става жертва на расистки подвиквания, освирквания, като грешките ѝ са посрещани с радостни възгласи. Въпреки това, Уилямс успява да постигне обрат и да стигне до титлата.

3. Уимбълдън 2002 - на върха в ранглистата

В началото на кариерата си Серина си е мислела, че винаги ще бъде "по-малката сестра на Винъс", макар че баща им Ричард правилно предрича, че именно Серина ще е по-успешната от двете. Серина записва победа над сестра си във финалите на Ролан Гарос и Уимбълдън, за да я измести от върха в световната ранглиста. Общо Уилямс прекарва 319 седмици като номер 1 в света, а единствено Щефи Граф и Мартина Навратилова са имали по-дълъг престой на върха.

4. Аустрелиън Оупън 2003 - първият Серина шлем

Само шест тенисистки в историята са държали титлите и от четирите турнира от Големия шлем едновременно. Серина го прави за първи път едва на 21 години с победа над Винъс във финала в Мелбърн.

5. Аустрелиън Оупън 2007 - завръщане от бездната

Средата на първото десетилетие на XXI век е един от най-тежките периоди за Серина. Тя приема много тежко смъртта на сестра си Йетунде Прайс, която е убита при престрелка, а освен това има проблеми с контузии. Уилямс изпада от топ 100 на ранглистата през 2006-та година и влиза в Откритото първенство на Австралия като номер 81 в света. Серина обаче показва класа и разбива Мария Шарапова с 6-1, 6-2 във финала, за да покаже, че има даде още много на тениса.

6. Лондон 2012 - Златен шлем на сингъл и двойки

До Олимпийските игри в Лондон през 2012 Серина вече е постигнала повече, отколкото другите тенисистки си мечтаят, но ѝ липсва едно нещо - златен олимпийски медал на сингъл. През 2011 американката се възстановява от прорезна рана на крака и белодробна емболия, изпълнена с мотивация за Игрите в Лондон. Нейна жертва във финала на олимпийския турнир отново е Шарапова, която този път взима само един гейм. По този начин Серина записва уникално постижение - титлите от четирите турнира от Големия шлем плюс олимпийско злато, както на сингъл, така и на двойки.

7. Уимбълдън 2015 - вторият Серина шлем

12 години по-късно Серина отново държи и четирите трофея от Големия шлем едновременно.

8. Аустрелиън Оупън 2017 - 23-та титла от Шлема, докато е бременна

През лятото на 2016 Серина изравнява рекорда на Щефи Граф от 22 титли от Големия шлем и всички чакат кога тя ще го подобри. Това се случва в Мелбърн, и то отново срещу Винъс във финала. Впоследствие става ясно, че Серина е била в осмата седмица на бременността си по време на турнира.

9. Индиан Уелс 2018 - завръщане в Тура след много проблемно раждане

Пет месеца след раждането на дъщеря ѝ Олимпия, Серина разкрива, че е можела да изгуби живота си по време на секциото. "Имам късмет, че оцелях", сподели Уилямс, която е получила белодробна емболия по време на раждането. Завръщането ѝ на корта е на Индиан Уелс, и то срещу сестра ѝ Винъс, след като двете бойкотират турнира в продължение на 14 години заради инцидентите от 2001. Впоследствие Серина достига нови четири финала в турнирите от Големия шлем и макар че записва загуби и в четирите, завръщането ѝ впечатлява тенис света.

10. Ю Ес Оупън 2022 - сбогуването с тениса

Каймакът на Ню Йорк бе на трибуните на Артър Аш, за да се сбогува с една легенда. От своя страна Серина зарадва феновете с две победи, включително и над световната номер 2 Анет Контавейт, преди да загуби от Томлянович в последния мач в богатата си кариера. "Ще ми останат толкова много спомени - най-вече битката, аз съм биткаджийка. От сърце съм благодарна, че имах тези моменти и че съм Серина", каза американката след последния си двубой. /БГНЕС