10 млн. евро откраднати при обира на летище Тирана

10 милиона евро са откраднати при вчерашния зрелищен обир на летището в Тирана. По-рано бе обявено, че открадната сума е 1 милион евро, но днес се оказа, че тя е много по-голяма.

Полицията отрече първоначалната информация, че инцидентът се е случил близо до летището в Тирана, като посочи, че грабежът е бил в самолет, готов за полет до Виена.

„Четирима въоръжени и маскирани крадци, облечени във военни униформи, първо нарязали оградата и с висока скорост са влезли на пистата на летището, приближавайки се до самолета, в който вече са се качвали пътниците. Трима от тях са влезли в самолета, взели торбите с пари и са избягали”, съобщиха разследващите органи.

Пътниците, които са били на борда, са помислили, че става дума за учение. Тези от тях, които са се опитали да се противопоставят на нападателите, са заплашени със смърт.

По време, когато става обира, на летището има много военни. Причината е, че наскоро е кацнал президентският самолет от чужбина, а също така се е очаквало пристигането на заместник-помощник държавния секретар на САЩ Матю Палмър.

След подаването на сигнала за грабежа, военните се включват в преследването. Те успяват да догонят крадците и се завързва престрелка. При нея загива един от крадците.

В момента се води разследване, призовани да дадат показания са 40 души, включително охраната на летището.

Австрийската авиокомпания, собственик на обрания самолет, обяви, че вече няма да транспортира пари от Албания. /БГНЕС