"1 от 5 милиона": В Сърбия няма "Св. Валентин", защото тук може да обичаш само Вучич

В 25 града на Сърбия снощи се проведоха протести срещу режима на президента Александър Вучич с основно искане за провеждане на свободни и честни избори. Протестите, които се провеждат от 30 ноември миналата година в над 50 града на Сърбия всеки петък и всяка събота и снощи бяха организирани от сдружението "1 от 5 милиона".

"Не съм вярвал, че след 20 г. ще трябва отново да бъда на улицата в борбата срещу несправедливостта, злобата и лъжите на управляващите. Сега сме длъжни да предприемем решителната крачка за да разрешим един сложен проблем създаден от лъжите и аномалиите на властта. Няма да има бъдеще, докато те говорят за бъдещето ни, а в същото време оттук, от южна Сърбия, всеки ден заминават към ЕС най-младите и най-талантливите", каза народният представител Деян Николич пред протестиращите във Враня. "Най-важната цел след смяната на властта ще бъде - лустрацията", каза от своя страна Миленко Джелатович и подчерта: „Само най-добрите ще бъдат на най-добрите места, а ако не са добри, тогава гражданите ще ги сменят. Това е голямата задача пред нас“.

"На 13-ти април /тогава ще има национален протест в Белград - бел.ред./ трябва да им покажем колко многобройни сме, но протестът няма да спре тогава, защото това е народна и гражданска съпротива срещу диктатурата", каза на протеста в Нови Сад артистът Бранислав Лечич.

Според писателя Марко Шелич-Марчело в Сърбия вече не може да се празнува, нито 8 март, нито 1 май. "Не знам дали е разрешено да празнуваме и деня на влюбените "Св. Валентин", защото в Сърбия, е разрешено да се обича само един човек. Може би ни остана само Нова година за празненства, но и това не е сигурно, защото изглежда ние навлизаме в Оруеловата 1984, а не в 2019 година", каза артистът и се обърна към студентите с думите: „Не се отчайвайте, защото друг сега е отчаян. Управлява ни престъпна банда, която краде, която има окървавени ръце", каза още артистът.

Снощи протести имаше още и в Суботица, Кикинда, Смедерево, Лесковац, Ниш, Крушевац, Кралево, Чачак, Гарни Милановац, Ужице, Валево, Шабац, Пажаревац, Зайечар, Парачин и др.

Протестите в Сърбия започнаха след пребиването на политическия лидер Борко Стефанович и опожаряването на дома на един журналист. Опозиционният „Съюз за Сърбия“, с основни лидери Драган Джилас, Вук Йеремич и Бошко Обрадович, призовават в страната да бъдат проведени честни и свободни избори, но след съставянето на преходно правителство. То трябва да организира вота в рамките на 6-9 месеца. /БГНЕС, РТС, Данас