1 млн. лв. гаранция за Бобоков за опасните отпадъци, съдът не даде ход на делото

Специализираният наказателен съд не даде ход на разпоредителното дело за опасните отпадъци, по които подсъдими са бившият зам.-министър на МОСВ Красимир Живков, бизнесменът Атанас Бобоков и още 4 души, предаде репортер на БГНЕС.

Съдът измени мярката за неотклонение на Бобоков, като определената му по-рано парична гаранция бе намалена на 1 млн. лева.

на снимката: Атанас Бобоков

БГНЕС припомня, че на 8 февруари 2021 г. Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт в Специализирания наказателен съд по делото за нерегламентирано управление на опасни отпадъци. Предадените на съд са шестима души – Атанас Бобоков, Пламен Бобоков, Васил Коцев, бившият зам.-министър на МОСВ Красимир Живков, Николай Миховски и Ирена Христова. Делото беше разпределено на случаен принцип на председателя на Специализирания наказателен съд Мариета Райкова. Още през ноември 2020 г. Апелативният спецсъд наложи парична гаранция на Бобоков в размер на 2 000 000 лева.

Днес трябваше да бъде даден ход на разпоредителното заседание по делото за нерегламентирано управление на опасни отпадъци, длъжностни, данъчни и други престъпления, но това не се случи заради неявяване на един от шестимата подсъдими.

Съдът назначи съдебно-медицинска експертиза, която трябва да установи какво е актуалното здравословно състояние на този подсъдим, дали то е било основателна пречка за неявяването му и може ли да попречи на участието му и в други заседания.

Съдът се произнесе днес и по искания на защитниците на Николай Миховски и Атанас Бобоков за отмяна на забраната да напускат пределите на страната. Той не отмени тази мярка, но разреши на двамата да пътуват, ако се налага, до следващото заседание по делото. То е насрочено за 21 септември 2021 г. /БГНЕС