Катаргейт: Ева Кайли е освободена от ареста

Гръцката евродепутатка Ева Кайли беше освободена от ареста след повече от четири месеца зад решетките, предаде Евро нюз. Тя се превърна в най-разпознаваемото лице на корупционния скандал, обхванал Европейския парламент,


Сега депутатката ще бъде поставена под домашен арест, потвърди адвокатът ѝ Свен Мери.

"Няма да давам повече коментари, освен факта, че това е логично решение, което отне твърде много време да бъде взето", каза Мери в кратко изявление.

Информацията е потвърдена и от белгийската федерална прокуратура.

Решението е изненадващо, тъй като беше обявено ден преди планираното явяване пред съдия утре сутринта.

Гръцката депутатка беше арестувана на 9 декември и депутатският ѝ имунитет беше незабавно свален.

След това 44-годишната депутатка беше обвинена в участие в престъпна организация, корупция и пране на пари, а по-късно беше преместена в затвора "Харен", разположен в покрайнините на Брюксел, като част от предварителното ѝ задържане.

Арестът ѝ предизвика шокова вълна в Брюксел и извади наяве разследването на схема "пари в брой срещу облаги", включваща "големи" парични суми и "значителни" подаръци, за които се твърди, че са изплатени от Катар и Мароко, за да се окаже влияние върху формирането на европейската политика.

И двете държави отричат да са извършили каквото и да било нарушение.

Белгийската полиция иззе над 1,5 млн. евро в брой при десетки претърсвания на жилища и офиси.

Вследствие на скандала Кайли беше отстранена от поста си на един от заместник-председателите на Европейския парламент и членството ѝ в партията беше временно прекратено. Това беше драматичен обрат на събитията за депутат, който дотогава беше смятан за изгряваща звезда.

Кайли е едно от петте лица, арестувани и обвинени в престъпление от белгийските власти, заедно с Франческо Джорджи, бившия евродепутат Пиер Антонио Панцери, директора на НПО Николо Фига-Таламанка и белгийския евродепутат Марк Тарабела.

Четиримата мъже вече са освободени от ареста, а Кайли стана последният обвиняем, който получи условно освобождаване.

Екипът на нейната защита, съставен от белгийския адвокат Свен Мери и гръцкия адвокат Михалис Димитракопулос, категорично оспорва продължаването на лишаването от свобода на Кайли и настоява за нейното освобождаване.

"Ева Кайли излиза от ареста с високо вдигната глава и (с) достойнство. Тя не се е признала за престъпления, които не е извършила", заяви Димитракопулос.

"Тя ще се бори за своята невинност докрай."

В интервю за Евро нюз Мери твърди, че разследващите не са успели да намерят нови доказателства в подкрепа на делото срещу Кайли и атакува прокуратурата, че я държи зад решетките като "трофей".

"Г-жа Кайли е вдигната като символ, за да се каже: "Дори да заемаш висок пост, ще останеш в затвора". И това е направено специално, за да се каже на останалите депутати: "Не извършвайте корупция, защото ще влезете в затвора за дълго време", казва Мери.

Не стана ясно дали Кайли ще прекара домашния си арест в една и съща резиденция с Франческо Джорджи, от когото има двегодишна дъщеря.

Джорджи е работил като парламентарен асистент, първо за Пиер Антонио Панцери, предполагаемия ръководител на корупционната схема, а по-късно за Андреа Козолино, италиански евродепутат, който се бори за екстрадиция от Италия в Белгия.

През януари Панцери подписа споразумение с властите, според което признава участието си в престъпление, свързано с подкуп, и се задължава да сподели "разкриващи" подробности за схемата "пари срещу облаги". /БГНЕС