Денков: България е една от водещите страни в света, която помага на Украйна

България е една от водещите страни в света, която помага на Украйна в тежката битка, която води.


Това заяви премиерът акад. Николай Денков на съвместен брифинг с украинския президент Володимир Зеленски в Киев.

Непрекъснато надграждаме нашата подкрепа, както по отношение на дипломатическите усилия – поканата за ЕС, интеграцията в НАТО и военнотехническата помощ, така във всеки един момент ние правим проверка на вашите нужди и на нашите възможност, каза още Денков.

Зеленски съобщи, че с Денков са се договорили Украйна и България да ускорят развитието на логистиката и инфраструктурата в региона.

Взаимното ни зачитане на принципа на добросъседство ще допринесе за икономическия растеж на двете държави, допълни той.


Зеленски заяви, че са се провели ползотворни и практични разговори.

„Оценявам подкрепата на България за нашите усилия за разширяване на търговските потоци и възстановяване на нормалното корабоплаване в Черноморския и Дунавския регион. Изключително важно е да поддържаме нормални икономически отношения въпреки всички предизвикателства“, заяви той.

Относно днешната среща на европейските лидери, която френският президент Еманюел Макрон ще домакинства с цел да засили подкрепата на Запада за Украйна на фона на нарастващите опасения, че подкрепата за Киев намалява две години след началото на борбата му срещу Русия, Зеленски каза:

Макрон събира европейските партньори и от тяхна страна да бъдат предложени срочни мерки. Знам какво ще се обсъжда, но резултатите ще ги видим.


Представител на българската страна ще е министърът на отбраната Тодор Тагарев, съобщи Денков, тъй като самият той няма как да присъства заради посещението си в Киев.

По думите на Денков, Тагарев ще се включи по съдържателен начин в дискусията в Елисейския дворец.

Премиерът припомни, че България подкрепя декларацията на Г-7 и от тогава непрекъснато надгражда подкрепата към Украйна. Нито за момент не сме спирали да търсим възможности за подкрепа, включително и усилията на международната общност да намери правилната формула да накаже виновните за страданието на украинския народ, каза Денков. /БГНЕС