България се нарежда на 26-то място в индекса ГИМ

Глобалният индекс на мира (ГИМ) представи тазгодишното издание на класацията на най-безопасните държави в света, която предоставя цялостен преглед на мира и безопасността в световен мащаб.

Според най-новата класация България заема 26-та позиция, демонстрирайки сравнително високо ниво на безопасност в сравнение с балканските си съседки. В рамките на региона България изпреварва Сърбия, Косово и Босна и Херцеговина (БиХ), но изостава от Хърватия и Словения по отношение на миролюбието.

Начело на списъка на ГИМ Исландия запазва позицията си на най-безопасна държава в света, следвана от Нова Зеландия, Ирландия, Дания и Австрия. Тези страни постоянно демонстрират високи нива на сигурност и стабилност, тъй като силните политически и социални структури допринасят за мирната им среда.

В другия край на спектъра петте най-малко сигурни държави са Йемен, Судан, Южен Судан, Афганистан и Украйна. Ниското класиране на Украйна се дължи най-вече на продължаващия конфликт в резултат на руската инвазия. Непрестранните нападения и настъпления от страна на Русия оказват значително влияние върху показателите за мир и сигурност в страната. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон