Нетаняху: Случващото се в американските кампуси наподобява обстановката в нацистка Германия

„Това, което се случва в американските колежи, е ужасяващо. Антисемитски тълпи са превзели водещи университети. Те призовават за унищожаването на Израел. Нападат еврейски студенти, нападат еврейски преподаватели. Това напомня на случилото се в германските университети през 30-те години на миналия век“.


Това заяви израелският министър-председател Бенямин Нетаняху във видеообръщение, публикувано в социалната мрежа Х.

Тези коментари идват след вълната от про-палестински протести, заляла голям брой от американските висши учебни заведения, като в кампуса на Университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис (USC) бяха арестувани 93 души за „незаконно проникване“.

Пропалестинската демонстрация в Южнокалифорнийския университет е сред последните, които включват конфронтация между органите на реда и студенти, разгневени от нарастващия брой жертви във войната в Ивицата Газа.

Демонстрантите, сред които и редица студенти евреи, отрекоха случаите на антисемитизъм.

Нетаняху остро разкритикува някои ректори на засегнатите университети, описвайки реакцията им като „срамна“, тъй като не са осъдили категорично провеждането на подобни действия.

„Трябва да се направи повече (...) Когато ги слушате, те казват не само "смърт за Израел, смърт за евреите“, но и „смърт за Америка“. А това ни казва, че тук има антисемитска вълна, която има ужасни последици“, добави премиерът.

Според него става въпрос за „експоненциално нарастване на антисемитизма в цяла Америка и в цялото западно общество, тъй като Израел се опитва да се защити от геноцидни терористи, които се крият зад цивилни“.

Той изрази дълбокото си възмущение относно факта, че „Израел фалшиво е обвиняван в геноцид, причиняване на глад и във всички възможни военни престъпления“, наричайки тези твърдения „голяма клевета“, и намеквайки, че подобни тактики са вече били използвани в Историята за да се „очерни еврейския народ“.

В заключението си Нетаняху призова всички да се изправят срещу антисемитизма. /БГНЕС