Змия в купе забави японски скоростен влак "Шинкансен"

Дори малките закъснения на така възхваляваните японски влакове-стрели са рядкост, а още по-необичайно е наличието на змии във влака, които забавят бързите услуги "Шинкансен".


Пътник предупреди охраната за 40-сантиметрова змия във влака между Нагоя и Токио, което доведе до 17-минутно закъснение.

Не е ясно дали студенокръвният пътник е бил отровен или как се е озовал във влака, а сред пътниците не е имало наранявания или паника, заяви за АФП говорител на Централната японска железопътна компания

Клиентите на Шинкансен могат да вземат със себе си малки кучета, котки и други животни, включително гълъби - но не и змии.

"Трудно е да си представим диви змии, които по някакъв начин да се качат във влака на някоя от гарите. Имаме правила, които забраняват внасянето на змии в шинкансена", казва говорителят пред АФП.

"Но ние не проверяваме багажа на пътниците", каза той.

Първоначално влакът е трябвало да продължи за Осака, но компанията е решила да използва друг влак за пътуването, което е довело до закъснение от около 17 минути, каза той.

Патрули от униформени охранители във влаковете-стрели бяха увеличени след смъртоносното намушкване с нож през 2018 г. в шинкансен, което шокира обикновено изключително безопасната Япония.

Допълнителни мерки за сигурност бяха добавени за Летните олимпийски игри през 2021 г. и срещите на Г-7 през миналата година.

Според Японските железници, пусната в експлоатация за първи път през 1964 г., мрежата от влакове шинкансен никога не е претърпявала инцидент, който да доведе до смъртни случаи или наранявания на пътници.

Влаковете могат да се движат със скорост 285 километра в час, като средното им закъснение обикновено е 0,2 минути./БГНЕС