Злато на прескок и квота за Париж за Валентина Георгиева в Баку

Валентина Георгиева спечели златния медал на финала на прескок на Световната купа по спортна гимнастика в Баку, Азербайджан, която е квалификация за Игрите в Париж 2024. По този начин тя си осигури квота за Олимпиадата във френската столица, но все още се чака официално потвърждение от Международната федерация по гимнастика (ФИГ).


Българката получи оценка от 13.799 точки. На второ и трето място зад нея на почетната стълбичка се наредиха Чан Ок Ан (КНДР) с 13.783 и представителката на Панама Карла Навас с 13.733 пункта.

За възпитаничката на Филип Янев това е трето състезание след завръщането от контузия. Тя завоюва сребро на Световните купи в Кайро (Египет) и Котбус (Германия).

Еди Пенев, който влезе като първа резерва на финала на земя, остана на четвърто място с оценка 14.166 точки. Шампион стана представителят на Беларус Егор Шарамков с 14.933.

Така Георгиева донесе втора квота за България след тази на Кевин Пенев. Еди Пенев също е много близо до място на Летните олимпийски игри в Париж. Следващата Световна купа е в катарската столица Доха, на която ще участват Георгиева и Еди Пенев. /БГНЕС