Зимни забавления на Витоша – планината е богатство

Десетки столичани избраха да се качат на Витоша в неделния слънчев ден. Това видя екип на БГНЕС, който се срещна с хора, избрали да стигнат до планината със Симеоновския лифт, за да карат ски, сноуборд, шейна или за да се разходят и да подишат чист въздух.

Любителите на туризма казаха, че планината е богатство, но и към днешна дата тя не предлага адекватни условия за спорт.

„За съжаление с една писта Витоша няма как да покрие желанията на всички. Качвам се с този малък скиор, който се спуска по единствената писта, която става за каране. Това което се предлага като възможности не е достатъчно за нея. Може би следващия път ще сме на Боровец или в друг курорт“, казва Иван Панов.

Друг татко посочва, че той и дъщеря му се качват с лифта, защото в планината няма къде да се паркира.

„По-добър избор от Витоша няма, въпреки, че е много пренаселена и няма голям избор как човек да се качи горе“, коментира Венци.

По думите на Люси Христова качването с лифт е скъпо удоволствие.

„Лифтът е скъп. За четиричленно семейство излиза 40 лв. в двете посоки. За мен тези пари са много, имайки предвид, че съм по майчинство с 380 лв.“, посочи тя и подчерта, че въпреки това ще си го позволи, защото за децата ще е по-забавно, а и го прави рядко.

Планината се оказва привлекателна и за тийнейджърите Божидар и Тодор, които чакат да пристигнат приятелите им, за да се качат и да се спускат с лопатки.

„Това е забавление. Не е забавление да ходиш да си купиш обувки за 200 лв. Отиваш горе и се веселиш, пързаляш се, премяташ се, бориш се, това е“, уверен е Божидар Янков, който показва за първи път планината на приятеля си Тодор. „Идвам да се попързалям. За първи път път ми е и искам да видя как е. Да замръзнем също така и да се калим срещу коронавируса“, казва с усмивка Тодор Оведенски. Божидар казва какво ще правят в следващите 3-4 часа в планината.

„Това се нарича „дупенка“ или лопатка. С тях не е много екстремно и забавно, но... Няма къде много да се пързаляме, но си търсим неутъпкани места. Първият проправя път, след него вече се пързалят гладко хората“, обяснява момчето и добавя, че нито един влек не работи, което за него е необяснимо, но го отдава на политиката, която се води срещу планината. /БГНЕС