Жертвите на наводненията в Нова Зеландия нараснаха на 4 души

Новозеландската полиция съобщи, че е намерено четвърто тяло след смъртоносните рекордни проливни дъждове и наводнения в Окланд, предаде АФП.

В петък в най-големия град на страната паднаха 249 милиметра валежи, което счупи предишния рекорд от 161 милиметра за 24 часа, а 1,6 милиона жители на Окланд остават в извънредно положение.

В петък вечерта в северното предградие Уайрау Вали бяха открити две тела в наводненията на различни места, а трето беше открито в събота, след като свлачище срути къща в централната част на Окланд.

Оператор на безпилотен самолет откри тялото на мъж на около километър от мястото, където е бил залят в петък в Онухеро, южно от Окланд.

"Ситуацията с наводненията е травмиращо преживяване за всички в Окланд", заяви заместник министър-председателят на Нова Зеландия Кармел Сепулони.

"Най-ужасяващата част от нея е, че загубихме човешки живот... споделяме съболезнованията и тъгата си със семейството на този човек", добави тя.

Според министъра на транспорта Майкъл Ууд в пика на наводненията в петък около 24 000 домове са били без ток.

Тя заяви, че към неделя около 3000 жилища все още са без електричество, а редица домове са без вода, включително и нейният. Тя добави, че компаниите работят за възстановяване на електрозахранването и водоснабдяването.

БГНЕС припомня, че проливният дъжд от петък наводни и терминалите на летището в Окланд, което трябваше да бъде затворено.

Сър Елтън Джон беше принуден да отмени концертите си в Окланд в петък заради безопасността на публиката. /БГНЕС

Окланд / Нова Зеландия