Жените предпочитат датски спермални банки

С биологичния си часовник, който тиктака все по-силно, Ким, 37-годишна жена от Нидерландия, решава през юни 2020 г., че е време да започне сериозно да проучва възможностите за удовлетворяване на желанието си да стане майка.

Поради това, че никога не е имала особена привързаност към "традиционното" семейство, тя в крайна сметка се озовава в холандска клиника за лечение на безплодие, където ѝ предлагат да избира между донор на сперма от холандска банка за сперма или от търговски датски спермални банки.

Тя избрала вторите, защото те предлагали по-голямо разнообразие от донори и повече информация за тях.

"Докато холандските банки ви позволяват да избирате само по четири външни признака - цвят на косата и очите, етническа принадлежност и стойка, датските банки ви предоставят много по-обширни профили, включително снимка на бебето, почерк и звучене на гласа", казва тя пред Евронюз.

Това като цяло й дава добро впечатление за личния характер на донора на сперма - нещо, което тя смята за важно за бъдещото си дете.

"Исках детето ми да може да проследи произхода си и да стимулира потенциалното любопитство за биологичния си произход", каза тя.

След задълбочен процес на вземане на решение Ким избира донор от португалски произход, когото открива в базата данни на датската Cryos International - най-голямата банка за сперма в света, както самата тя признава.

Поръчката е направена във вторник, а в четвъртък от клиниката по репродуктивна медицина й се обаждат, за да й съобщят, че са пристигнали три контейнера с дълбоко замразена сперма. Съвсем необичайно, последвалата около месец по-късно инсеминация се оказала незабавен успех.

Датско господство

В цяла Европа жени като Ким са бременни или са заченали деца от донори на сперма чрез датски банки.

Някои холандски клиники за лечение на безплодие твърдят, че повече от 60 % от процедурите им се извършват със сперма от датски център. В съседна Белгия 6 от 10 деца, родени благодарение на донорска сперма, имат биологични бащи от Дания. Приблизително една пета от дарената сперма, която се предлага в Обединеното кралство, се внася от Дания. Вестник "Айриш таймс" дори твърди, че 90 % от датската сперма отива в други страни от ЕС.

Самите датски банки за сперма предпочитат да не дават точни цифри за количеството на изнесената от тях донорска сперма, като се позовават на стратегически причини, но е ясно, че те са доминиращи в Европа. По думите на Мартин Ласе, главен търговски директор на Cryos International: "Ако това е голям пазар в Европа, той е голям пазар и за нас".

Двете най-големи датски банки за сперматозоиди са Cryos International и Европейската банка за сперматозоиди, със седалища съответно в Орхус и Копенхаген. Докато Cryos твърди, че разполага с над 1 000 донори, Европейската банка за сперма твърди, че разполага с 800-900 донори, които са готови да бъдат избрани от реципиентите.

Тяхната популярност може да се дължи отчасти на широкия избор на донори на сперматозоиди, който дава на бъдещите майки разнообразна палитра от фенотипове, от които да избират. Предлагането им е толкова обширно и разнообразно благодарение на факта, че двете компании са отворили клонове в други части на Европа като Кипър, Великобритания, Германия и Нидерландия.

Дългогодишна традиция

И така, защо точно тази страна е завоювала такива позиции в цяла Европа, когато става въпрос за донорство на сперма?

Много от тях могат да се обяснят с дългогодишната традиция на Дания в лечението на безплодието, както и с ранното регулиране през 2006 г., което позволи на самотни жени и лесбийки да се оплождат със сперма от донор. Понастоящем това е разрешено само в десетина държави от ЕС.

Според Анемет Арндал-Лаурицен, главен изпълнителен директор на Европейската банка за сперма, това не само е отворило разговора за донорството на сперма, но и е поставило началото на вълна от новородени датски деца от донори.

"Днес повече от един процент от всички деца, родени в Дания, са родени с донорска сперма. Това е най-високият процент от всички европейски държави. Фактът, че толкова много деца в Дания са родени от донорство, наистина премахна табуто в нашата страна", казва тя.

Мартин Ласен също така твърди, че донорството на сперматозоиди е толкова нормализирано в датската култура, просто защото съществува от толкова дълго време. "Нашият създател основава първата датска банка за сперма преди 35 години. Оттогава датчаните са свикнали с банките за сперма, които рекламират донорството. Това се е превърнало в част от нашата култура."

Ласе Халдруп (23 г.), който е датски донор от юли миналата година, също не смята, че донорството на сперматозоиди е деликатна тема в датското общество.

"Говоря съвсем открито за това. Всички в моето обкръжение знаят, семейството ми, приятелите ми, дори момичето, с което се виждам в момента", казва той.

Набиране на персонал

За разлика от повечето други европейски страни, датското законодателство позволява на банките за сперматозоиди да рекламират свободно сред датските мъже. По-младите датчани, например, се насочват към тях чрез реклами в Instagram или Youtube.

"Ние инвестираме доста в набирането на донори", казва Ласен. "Опитваме се да ги образоваме, като им обясняваме какви са плюсовете и минусите на донорството и какво може да означава то за другите."

В замяна на всяко даряване донорите получават възнаграждение и абонамент за фитнес. Това финансово възнаграждение е особено желано от студенти като Халдруп. "Получавам по 40 евро на дарение и дарявам около два пъти седмично. За мен това е печелившо: нямам нужда от допълнителна работа и помагам на други да се сдобият с деца".

Сериозната инвестиция в набирането на кандидати кара много датчани да кандидатстват за донори на сперма.

"Поради големия брой кандидати имаме от какво да избираме. Това гарантира, че можем да осигурим висококачествена сперма", казва Арндал-Лаурицен. Въпреки това се провеждат многобройни здравни тестове и в крайна сметка само около 5% от кандидатите биват одобрени за донори на сперма.

Нищо чудно, че Ким бързо забременя. Тя посрещна бебето си в началото на февруари. /БГНЕС